3 E-uri pentru productivitate

productivitate și energie
Dezvoltare personală / Mindfulness / Psihoterapie

3 E-uri pentru productivitate

Ți s-a întâmplat și ție să te confrunți cu lipsă de productivitate și sentiment de supra-plin? Dacă da, să știi că nu ești singur/ă. Hai să îți spun cum văd eu lucrurile și ce am găsit ca inspirație într-o dimineață la 5:45.

Productivitatea variază în funcție de prioritățile și valorile individuale, dar și de etapele de viață în care ne aflăm și de motivația noastră. Fie că este vorba de cantitatea de muncă realizată, eficiența proceselor, calitatea rezultatelor, realizarea obiectivelor, managementul timpului sau echilibrul între viața profesională și personală, productivitatea rămâne un concept cu fațete multiple.

În esență, adevărata productivitatea poate fi găsită la intersecția dintre eficiență și împlinire personală. Așa că îți las tocmai întrebarea: Ce înseamnă pentru tine împlinirea personală?

Ca să răspund și eu pe scurt la această întrebare, spun că pentru mine înseamnă liniște, în toate formele ei. Iar eficiența este despre armonizare și rezultate. Cred că fundația ambelor este acceptarea, am scris în 2021 un articol pe tema aceasta și cred că e de actualitate și acum: Cum să fac pace ca să mă accept? [link] 

Dar, până una alta, îți spun cum am descoperit intersecția între eficiență și împlinire personală în 30 mai, la ora 5:45 dimineața.

În timp ce majoritatea orașului Sibiu încă dormea, un grup de oameni pasionați de creștere și depăsirea limitelor personale și-au băut cafeaua împreună la un eveniment cu totul special organizat de incubator107 Sibiu.

Într-o atmosferă plină de energie și entuziasm, am avut plăcerea de a deschide o sesiune matinală, iar tema centrală a evenimentului a fost cum să ne maximizăm energia, eficiența și entuziasmul în muncă și viața profesională. Alături de Dan Luca – expert în productivitate, creator de programe transformaționale și autor a 3 cărți best-seller pe Amazon la categoria Managamentul Timpului.

Un Început Neobișnuit, dar Revigorant

Ora de început, 5:45 dimineața, a fost aleasă strategic pentru a ne arăta că ziua poate începe cu un avânt considerabil atunci când ne setăm intențiile în mod autentic. Deși trezirea atât de devreme poate părea un efort dificil, am fost surprinsă să constat cât de viguroși și motivați au fost toți participanții. Acest început neobișnuit al zilei a contribuit la crearea unui sentiment colectiv de determinare, sentiment pe care îl regăsesc des în comunitatea sibiană din cadrul (curând lansăm un ghid de sănătate mintală, hai alături de noi, ai o companie și vrei să venim cu ghidul în compania ta ori ești director de școală, scrie-ne) incubator107 Sibiu link

productivitate și energie

1. Energia – Cheia Succesului

Dan, invitatul dimineații a împărtășit comunității importanța energiei personale și cum aceasta poate fi gestionată pentru a ne spori productivitatea. El spune: „Să faci schimbări nu este ușor, mai ales dacă vrei să le păstrezi pe termen lung și vrei să le faci parte integrantă din viața ta.”

Un punct esențial discutat a fost necesitatea de a ne prioritiza sănătatea fizică prin alimentație, exerciții și odihnă adecvată.

Ca psiholog, desigur, consider că stările emoționale au mare impact asupra energiei și eficienței noastre. M-am bucurat să văd că și Dan pune mare accent pe acest aspect. Emoțiile hrănitoare, cum ar fi entuziasmul și recunoștința, pot amplifica considerabil nivelul nostru de energie, în timp ce emoțiile negative, cum ar fi stresul și anxietatea, ne pot secătui.

Amândoi punem accent pe De ce-ul interior și Dan afirmă: „Trezitul de dimineață nu este un scop în sine, este un mijloc. Ca să devină regulă… e nevoie să îți reconfirmi zilnic “de ce”-ul pentru care vrei să faci acest lucru, plus să ai o rutină de seară disciplinată care să îți permită să dormi în medie cel puțin 7 ore.”

2. Eficiența prin Planificare și Prioritizare

Un alt aspect central al sesiunii a fost eficiența. Am învățat despre importanța planificării și prioritizării sarcinilor. O tehnică terapeutică este cea în care ne rezervăm perioade specifice de timp pentru activități importante, minimizând astfel întreruperile și distragerile. De asemenea, am discutat despre buclele din sarcinile de zi cu zi și disciplină.

„Trezitul de dimineață poate deveni un stil de viață atunci când folosești disciplina ca o formă de auto-respect și nu ca o formă de auto-pedepsire. Când ești disciplinat, te trezești și faci lucruri cu valoare foarte mare în timpul de dimineață… tu practic investești în persoana care vrei să devii în viitor.

În felul acesta, tu recunoști faptul că viitorul este mai mare decât trecutul și ești dispus să treci peste senzațiile/emoțiile de azi… pentru a deveni persoana care să trăiască viitorul pe care ți-l imaginezi.” (Dan Luca)

3. Entuziasmul ca Motor al Productivității

Entuziasmul a fost cuvântul cheie al dimineții. Dan ne-a încurajat să ne găsim pasiunea în munca noastră și să ne cultivăm entuziasmul zilnic. Entuziasmul nu doar că ne crește nivelul de energie, dar ne și ajută să depășim obstacolele și să menținem o atitudine pozitivă în fața provocărilor.

Adesea, în cabinetul de psihoterapie le spun celor cu care lucrez, cât de important este să ne identificăm valorile și să ne aliniem munca cu acestea și astfel trăim aliniați încât să își facă loc entuziasmul. Când activitățile noastre zilnice sunt în concordanță cu valorile noastre personale, ne simțim mai împliniți și mai motivați, trăim starea de bine. Dan Luca aduce toate acest idei în programele sale, descoperă materialul cu acces gratuit Self-Retreat [link]

Evenimentul organizat de incubator107 Sibiu [link] a fost o experiență extraordinară, demonstrând că productivitatea nu este doar o chestiune de tehnici și strategii, ci și de cultivare a energiei, eficienței și entuziasmului ( rămâi la curent cu evenimentele noastre prin follow la pagina de proiect). Prin integrarea acestor principii în viața noastră profesională, nu doar că ne putem îmbunătăți performanțele, dar ne putem și transforma complet abordarea față de muncă și viață. Pentru Dan Luca, să facem o re-editare a incubatorului derulat acum 10 ani la 5 dimineața – „evident că a fost irezistibil… și m-am simțit extraordinar pentru că toți oamenii au venit pregătiți să facă schimbări, să asculte și să evolueze.”

A fost o dimineață extraordinară, care mi-a oferit atât perspective noi, cât reamintirea unor instrumente practice pe care abia aștept să le reactivez în rutina mea și a pacienților mei.

Reține, productivitate începe cu noi înșine – cu felul în care ne gestionăm energia, timpul și entuziasmul.

Și cu ar spune Dan: „clarifică-ți viitorul pe care vrei să îl trăiești, decide că vrei să plătești prețul, și, în măsura în care trezitul de dimineață este unul dintre vehiculele cu care ajungi la destinație, plătește prețul cu #zeroscuze. Sinele tău viitor îți va mulțumi.”

Wake Up & LIVE Your Best Life!

Pe curând,

psih. Codruța Răbăgel