3 mituri despre psihoterapie

psiholog si psihoterapeut sibiu
Psihoterapie

3 mituri despre psihoterapie

Tuturor ne plac poveștile, iar despre psihoterapie se spun foarte multe povești. Dar, nu toate sunt adevărate și în nici un caz nu definesc procesul terapeutic.

De-a lungul anilor, am strâns o întreagă listă cu mituri despre psihoterapie și vreau să ajungă la cât mai multe persoane realitatea, nu doar miturile.

Acum mai bine de zece ani când am decis să-mi încep călătoria în domeniul Psihologiei, miturile erau un pur adevăr pentru oameni, erau luate ca atare fără să fie contestate. Mulți îmi spuneau că nu o să am ce să fac cu profesia asta, cine o să meargă la psiholog în România?!

Am avut noroc că familia mea m-a susținut și am continuat cu visul aceasta. Și de asemenea, m-a încurajat profesoara mea de Științe Socio-Umane din liceu, care m-a sprijinit să merg la olimpiadă și la Sociologie am ajuns doi ani la rând la faza națională. Mă înscrisesem la facultatea de Psihologie și la Sociologie, intrasem la fără plată la ambele, am avut un gând pentru câteva clipe să le fac în paralel, apoi m-am decis că vreau să investesc cât pot de mult în psihologie. Deci, aveam nevoie de timp să învăț, să citesc în afara cursurilor, să merg la conferințe și așa mai departe.

Pe parcursul studiilor am fost auto-didactă, am participat la tot felul de seminarii care aduceau o perspectivă din practică și în care vedeam oameni care ajunseseră să fie specialiști și aveau succes în domeniu, ori că era el organizational sau terapeutic.  

Pe măsură ce descopeream și mai mult domeniul și selectam părerile oamenilor, miturile s-au risipit ușor-ușor. Pe alocuri le mai aud și consider că în domeniul meu profesional este esențial să existe și psiho-educație, nu doar intervenția psihoterapeutică. Motiv pentru care, scriu despre aceste mituri.

Mitul #1 – Numai oamenii nebuni merg la psihoterapeut.

Oamenii caută suport terapeutic din varii motive, nicidecum corelate cu nebunia. Unii caută sprjin pentru a învăța cum să gestioneze anumite situații sau momente de viață (rolul de părinte, divorț, promovare profesională, pierderea cuiva drag etc.). Alții au nevoie de terapie pentru a trata afecțiuni ca depresia, anxietatea sau abuzul de substanțe. Problemele emoționale pot declansa psiho-somatizări, boli fizice, motiv pentru care e nevoie să existe un echilibru între minte, corp și suflet, iar psihoterapia susține acest proces de aliniere și vindecare.

Pentru a demonta acest mit e nevoie să se cunoască și diferența între psihoterapeut și psihiatru. Psihoterapeutul are studii de psihologie și formări de psihoterapie și sub parafa sa nu se pot elibera rețete medicale. Se ocupă de studiul comportamentului uman și de echilibrul proceselor mentale; de intervenția terapeutică a tulburărilor psiho-emoționale, sociale și profesionale, autocunoaștere și bunăstare.Psihiatrul este medic și are competență pentru diagnosticarea patologiei medicale pe bază căruia eliberează medicamente.

Ideal ar fi să se lucreze în echipe interdisciplinare și să facă echipă, așa cum vorbeam cu dr. Sabina Vintilă în episodul 20 Mindful Talks. Am și o amintire drăguță pe acest subiect. La un moment dat am cerut acordul pacientului meu să discut cu medicul psihiatru și am sunat; de la celălalt capăt al telefonului, cu o voce surprinsă mi s-a spus că în ani de muncă nu a fost sunat de psihoterapeut ca să facă echipă pentru pacient.

Mitul #2 Psihoterapeutul doar te ascultă

Psihoterapia are la bază dialogul și ascultarea activă. Însă, rolul terapeutului nu se oprește la a asculta pacientul, ci oferă o serie de noi perspective, oglindiri, conștientizări pe bază de întrebări și teme terapeutice având o formare specializată în domeniu. Psihoterapeutul are o serie de competențe care susțin dezvoltarea unor abilități de viață de către pacient pentru a ajunge să vindece traume, să gestioneze situații de criză și așa mai departe (în funcție de direcția terapiei).

Tehnicile terapeutice diferă de la formare la formare și în același timp de la pacient la pacient. În funcție de ceea conține clientului, sunt activate resursele terapeutice adecvate – tehnici cognitive, proiective, psihodramă și așa mai departe.

Pentru ca psihoterapia să funcționeze e nevoie ca și pacientul să asculte. Și astfel, să se consolideze relația terapeutică și să sprijine procesul de aliniere între minte, corp și suflet.

Mitul #3 Psihoterapia costă enorm

Procesul psihoterapeutic este o investiție în propria vindecare și stare de bine, nu o cheltuială. Impactul terapiei se resimte în relația cu sinele, cu ceilalți și în funcționarea zilnică acasă și la serviciu. Așadar, se văd rezultate pe toate ariile funcționale ale vieții. O ședință de psihoterapie nu înseamnă doar minutele aferente în care pacientul e în cabinet cu psihoterapeutul, ci toți anii de studiu pe care terapeutul îi are, formări continue, participarea la cursuri și conferințe, supervizări, cărți și psihoterapie personală, plus timpul din afara ședinței alocat pentru documentare.

Pentru ca cel de pe fotoliu să ajungă terapeut a trăit un întreg proces de transformare și investește continuu astfel încât să fie în cea mai bună versiune a sa pentru a susține pacienții.

Psihoterapia este un serviciu care transformă viața pacientului și aduce bogăție oamenilor. De exemplu, poți foarte bine să investești într-un proces terapeutic și să vindeci relația toxică cu banii și apoi să începi să câștigi înzecit față de cât ai investit în tine. În funcție de tema terapiei se observă rezultatele aferente.

De multe ori, miturile despre psihoterapie au fost moștenite din familie ori din anturaj și ajung să devină convingeri limitative. Așa că simplul vorbit cu cei apropiați nu înseamnă psihoterapie pentru că subiectul rămâne în mare măsură în același cadru, în aceeași zonă de confort chiar dacă acolo e suferință.

Procesul terapeutic pune pacientul față în față cu tipare relaționare, comportamente toxice și tipare de gândire pe care prietenii sau familia nu le pot observa. Eficiența terapiei vine și din faptul că intervenția terapeutului este una neutră și este bazată pe știință și cercetări derulate de-a lungul timpului.

Alătură-te comunității mele înscriindu-te pe facebook în grupul Mindfulness Sibiu – copii și adulți abonându-te pe site la Newsletter pentru a rămâne la curent cu articolele și campaniile pe care le derulez. Te aștept să ne conectăm și pe Instagram.

Ai grijă de suflet,

Codruța