3 pași din cartea Revoluția Glucozei la Club de Carte la incubator
3 pași din cartea Revoluția Glucozei la Club de Carte la incubator
În calitate de psiholog, am bucuria de câțiva ani să moderez un club de lectură, iar lunea trecută am avut ca subiect de dezbatere, cartea „Revoluția Glucozei”. Acest cadru oferă oamenilor din Sibiu posibilitatea să socializeze cu alte persoane cu interese comune, și în același timp să își lărgească zona de confort. Încurajăm cititul și discuțiile libere despre cartea lunii, dar și despre cea pe care fiecare o are pe noptieră.
În lumea modernă, relația noastră cu mâncarea a devenit complexă și adesea problematică. Publicația „Revoluția Glucozei” de Jessie Inchauspé oferă o nouă perspectivă asupra modului în care putem înțelege și gestiona alimentația pentru a ne crește calitatea vieții și a avea grijă de sănătatea fizică și mintală.
Adesea în concluziile serii, punem accent pe implementarea de schimbări sănătoase și durabile în viața de zi cu zi prin focusul pe valorile personale. Experiența serii de 27 mai a subliniat încă o dată valoarea extraordinară a serilor de club în comunitatea sibiană.
Mici pași, Mari efecte, cartea de la club
Ți s-a întâmplat vreodată să faci o mică schimbare și să descoperi efectul său exponențial? Eu sunt adepta teoriei pașilor mărunți și bineînțeles că am găsit asta și în rândurile scrise de autoare. Unul dintre aspectele centrale ale „Revoluției Glucozei” este importanța micilor schimbări în obiceiurile noastre alimentare.
Cadrele de lucru pe care le-am propus prin strategia terapeutică, numită pălăriile gânditoare au provocat participanții să descopere mai multe fațete din farfurie. Așadar, am clarificat aspecte legate de ajustări simple, precum ordinea în care consumăm alimentele sau combinarea anumitor alimente pentru a reduce vârfurile de glucoză, care pot avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre.
Totodată, am discutat și am împărtășit idei despre cum putem integra aceste recomandări în rutina noastră zilnică, transformându-le în obiceiuri constante care aduc plus-valoare în viața noastră, dar și a celor cu care interacționăm. Căci, nu-i așa, când noi suntem bine sunt bine și cei alături de care trăim? Pentru a reuși să le aplicăm, e nevoie să vedem aceste aspecte ca pe valori personale. În urmă cu câțiva ani am scris un articol despre acest subiect, citește cele trei exerciții propuse pentru a-ți identifica setul de valori: Valorile personale, cum știi pe ce te construiești? [link]
Cartea vorbește de reglarea mâncatului emoțional
Pe lângă aspectele tehnice ale gestionării glucozei, am abordat și subiectul mâncatului emoțional – o provocare comună pentru mulți dintre noi. Mâncatul emoțional se referă la consumul de alimente ca răspuns la emoții, nu la foame fizică, ori evocă lipsa mâncatului pe fond emoțional. În timpul discuțiilor, participanții au avut ocazia să-și împărtășească experiențele personale și să exploreze metode de a recunoaște și gestiona aceste impulsuri. Prin tehnici de mindfulness precum tehnica celor cinci simțuri și alte strategii precum tehnica întrebărilor deschise, am învățat să ne ascultăm corpul și emoțiile într-un mod mai conștient și mai sănătos.
Puterea Comunității la club de carte
Una dintre cele mai valoroase aspecte ale clubului de carte e sentimentul de comunitate și sprijin reciproc. Întâlnirile lunare oferă un spațiu sigur și deschis pentru discuții, unde fiecare participant se simte ascultat și încurajat. Moderarea acestor întâlniri de mine ca psihoterapeut adăugă după cum spune R. „un nivel suplimentar de profunzime și înțelegere, facilitând discuții mai introspective și oferind ghidaj profesional din sfera aceasta psihologică”.
Ne vedem în locația Bibliotecii Astra Sibiu și aceste întâlniri nu sunt doar despre a discuta o carte; ele sunt despre a construi relații și a crea o rețea de suport, sunt despre socializare și auto-cunoaștere. Participanții au ocazia să se conecteze cu alții, împărtășesc idei și provocări, ceea ce e esențial pentru menținerea motivației și a angajamentului față de schimbările propuse
Vezi, simți, gândești cartea și acțiunea
Cartea „Revoluția Glucozei” ne-a oferit un cadru extraordinar pentru a explora și a înțelege mai bine relația noastră cu mâncarea. Clubul de carte a transformat aceste concepte teoretice în acțiuni concrete și obiceiuri sănătoase. Prin micile schimbări creionate sub structura psihologică prin gestionarea mâncatului emotional și mâncatul conștient, participanții au șansa să-și îmbunătățească sănătatea și starea de bine.
Împreună, am învățat, ne-am inspirat și ne-am susținut unii pe alții în drumul spre o viață mai sănătoasă și mai echilibrată. Aceasta este adevărata putere a unui club de carte dedicat îmbunătățirii relației noastre cu mâncarea și cu noi înșine.
Să ne revedem cu bine în 27 iunie la clubul Cartea de pe noptieră [link] în cadrul incubator107 Sibiu, Clubul de Carte – proiect al Asociației Tricycle, participare gratuită.