5 metode să gestionezi frica

Psihoterapie / Dezvoltare personală

5 metode să gestionezi frica

Frica este o emoție primară pe care o resimt toți oamenii și care te conectează la viață! În esență, este un răspuns vital pe care-l activăm la acțiunea unui stimul fizic sau emoțional puternic. Adesea o considerăm a fi o emoție negativă deoarece o asociem cu pericolul. Însă, frică și ajută la activarea energiei psihice pentru supraviețuire și depășirea pericolele.

Fricile care nu sunt gestionate pot genera o serie de tulburări patologice care dezechilibrează funcționarea în viața de zi cu zi. Frica este diferită de anxietate. Frica nu este rea. Nu există emoții pozitive sau negative! Frica poate fi un real mecanism de supraviețuire pentru om. În același timp, poate să devină distructivă și să intervină la nivelul calității vieții omului.

Te-ai gândit cum să gestionezi fricile tale? Te provoc să explorezi 5 metode de împrietenire cu fricile de zi cu zi!

  1. Confruntă

Confruntarea la care mă refer aici înseamnă să-ți dai voie să explorezi și să identifici care sunt fricile care îți blochează parcursul firesc al vieții. Fricile nu vor dispărea de la sine dacă nu le vei da spațiul necesar, dimpotrivă, vor deveni din ce în ce mai intense și mai acaparatoare. Odată ce identifici modul în care apar, respectiv ce le declanșează, în ce momente apar și ce te ajută să le eliberezi, practic, reușești să te confrunți cu ele.

2. Vorbește

Vorbind cu cei apropiați sau în cabinetul de psihoterapie, vei ajunge să normalizezi modul în care te raportezi la fricile tale. Atenție, e nevoie să vorbești despre chestiuni punctuale despre frici și anume despre ce știi despre ele și tot ceea ce ai identificat în pasul 1 de mai sus. Este de evitat să te plângi cu privire la fricile tale, în formula aceasta vei activa instanța victimei și vei întări în mod negativ relația cu fricile pe care le trăiești.

3. Scrie

Scrie scenariul până la capăt. Ia-ți puterea înapoi de la fricile pe care le ai, ducând scenariul negativ pe care-l activează până la capăt. Folosește imaginația ta și apoi, pe fiecare blocaj pe care-l oferă acest scenariu, te provoc să găsești resurse interioare pentru a-l depăși dacă ar ajunge în realitatea ta. Astfel, hrănești încrederea în propriile forțe și vei avea focusul pe soluții.

4. Respiră

Învață să aduci în viața ta rutine clare în care focusul tău să fie pe respirația conștientă. Practică acest tip de respirație zi de zi și se va transforma într-o strategie de intervenție atunci când frica te acaparează. Respirația reglează organismul și creează spațiu intra-psihic pentru acțiune conștientă.

5. Acționează

Acțiunea te scoate din zona de confort și te îndrumă spre zona de dezvoltare. Adesea, îți poți dilua fricile dacă ești dispus să intri în acțiune și să recadrezi modul în care reacționezi la nivelul relației cu frica. Începe cu pași mărunți și îndreaptă-te spre acțiuni mai mari. De la ce vorbești, la ce faci, la integrarea de noi obiceiuri sănătoase până la expunerea graduală la stimuli.

La nivel neuro-cerebral, amigdala cerebrală este responsabilă cu descifrarea emoțiilor. Amigdala este structura care controlează reacţiile organismului asociate fricii. Practic, aceasta are rolul de a pregăti organismul pentru a face față unui potential pericol și generează un mod de răspuns rapid. Pentru a schimba modul în care te raportezi la frică e nevoie să-ți dai timp pentru a transforma și structurile neuronale astfel încât schimbarea să fie integrată pe termen lung.

Nu există rețetă predefinită pentru a gestiona fricile, însă, motivația internă este motorul care te va sprijini să te împrietenești cu fricile tale până să le diluezi și să te bucuri de viață fără umbra lor. Așadar, identifică ce anume te motivează să intri în acest proces în care să alegi cum să raportezi la această emoție primară.

Citește și Culisele fricii. Ce ai după cortină?