Beneficii ale practicii de meditației

DSC_2817.landscape
Mindfulness

Beneficii ale practicii de meditației

Meditația este o practică de conectare interioară care are multiple beneficii în viața de zi cu zi. Impactul meditației poate fi observat la nivelul calității relațiilor cu ceilalți, la nivelul stării de bine. De asemenea, cercetătorii și practicienii ne spun că meditația ajută echilibrul psiho-emoținal.

Practica meditației înseamnă să îți dai voie să te conectezi într-o primă instanță la senzațiile fiziologice ale respirației, să simți ce senzație provoacă aerul care intră și iese din corp, să rămâi conștient și să observi drumul pe care aerul în are în trupul tău. Atunci când începi o meditație, respirația este cea care te liniștește, te aduce în contact cu sinele, practic te scoate de pe pilot automat. Și totodată, îți îmblânzește mintea, în sensul că ori de câte ori mintea răteăcește o aduci înapoi cu atenția la inspir și expir.

Când te concentrezi asupra respirației simți cum intră și iese aerul din corp – și te acordezi la ritmul și fluxul ei. Nu trebuie să tragi aer adânc în piept sau să încerci să controlezi cumva respirația, o lași să-și urmeze cursul și observi. Tot ce trebuie să faci e să o simți, să o urmărești, lăsându-ți mintea să se miște odată cu ea. Nu te agăța strâns de respirație, urmeaz-o doar în timp ce intră și iese. Vei observa că atenția are tendința să rătăcească uneori asupra unui alt obiect. Te vei surprinde gândindu-te la micul dejun sau la motivele pentru care fostul partener te-a părăsit. Sau poate că gândurile îți vor fi distrase de alarma unei mașini sau de durerea din picior sau de căutarea semnificației vieții.

Poți descoperi că te gândești la respirație sau că analizezi beneficiile stării de mindfulness sau că te întrebi dacă te descurci bine sau rău. Sau poate că mintea îți va spune că pur și simplu s-a plictisit. Din perspectiva acestui exercițiu nu contează unde îți zboară mintea – poți doar să accepți ce s-a întâmplat și să-ți reîntorci cu răbdare și compasiune atenția înapoi spre respirație.

Nu trebuie să fii dur cu tine sau să vezi aceste distrageri ca pe o problemă sau ca pe un eșec – de fiecare dată când observi că ți-a zburat gândul, deja ți-ai recăpătat starea de mindfulness. Ai putea să te feliciți când observi această rătăcire și să alegi să te întorci la respirație.

Beneficiile practicii de meditație:

  • Creează o aliniere și un echilibru psiho-emoțional care oferă armonie interioară și cu ceilalți
  • Conferă spațiu intra-psihic care generează intenția de proactivitate și nu mai permite reactivității să fie atât de frecventă în viața de zi cu zi
  • Crește neuroplasticitatea prin care creierul se adaptează la stimulii din mediu – Meditația facilitează acest proces, astfel, creierul este antrenat să gestioneze gândurile și reacțiile, dar și să asimileze mai rapid prin învățare lucruri noi.
  • Ne conectează cu emoțiile. Meditația sprijină sporirea sentimentelor de conectare socială, compasiune, iubire și bunătate – susține un studiu din 2008 publicat de American Psychological Association
  • Combate stările depressive și anxietatea

Înainte de a începe practica meditației este nevoie să te informezi, să cunoști o serie de tehnici de mindfulness premergătoare meditației – care au în prim-plan conștientizarea, observația conștientă, respirația, blocaje emoționale ș.a.m.d

Cu drag,
C.