Când să îmi schimb terapeutul? Răspunsuri din Campania Întreabă Psihoterapeutul
Întreabă Psihoterapeutul – Campanie de informare și conștientizare cu privire la rolul psihoterapiei în viața oamenilor – derulată pe parcursul lunii noiembrie 2020. Au ajuns la mine multe întrebări, iar răspunsurile sunt aici! Grija pentru sănătate este o responsabilitate ce revine fiecăruia dintre noi și nu se rezumă doar la sănătatea fizică, ci și la cea mentală și psiho-emoțională.
Î: Cum și când decizi că este timpul să schimbi terapeutul cu care lucrezi? În cazul în care faci o pauza de la terapie pentru cateva luni, are sens să te întorci la același terapeut cu care lucrai înainte, dar despre care aveai dubii legate de continuarea colaborarii?
R: În momentul în care cauți un psihoterapeut înseamnă că acționezi după o conștientizare ori după gândul că ai nevoie de sprijin pentru a trece peste provocări sau pentru a te cunoaște mai bine! E nevoie să descoperi un om în specialistul cu care decizi să pornești în călătoria ta unică și valoroasă prin care te re-descoperi. E nevoie să vezi dacă rezonezi cu omul respectiv, nu contează dacă e înalt, scund, tânăr sau mai în vârstă; ce e esențial este modul în care te simți în relație.
Fiecare psihoterapeut este diferit și acționează conform unui stil propriu construi de-a lungul formării sale și a explorării sale împreună cu clienții.
Psihoterapia înseamnă relație și presupune un parteneriat în care energia celor doi actori, psihoterapeut și client, activează explorarea, intervenția, conștientizările și re-structurarea viziunilor despre lume și viață. E nevoie să fie un parteneriat bazat pe încredere, respect și acceptare necondiționată.
Dacă simți că terapeutul tău nu mai e persoana potrivită, discută aceste aspecte el într-o ședință, rămâi deschis și exprimă ceea ce simți. Nu există o recomandare generală sau unică despre când este timpul să schimbi terapeutul. Fiind un proces personal, fiecare alege. Ce e foarte important, este ca tu ca și client să rămâi sincer cu tine și cu specialistul pe care l-ai ales initial.
După ce vorbești cu terapeutul tău despre ceea ce se întâmplă, poți decide dacă vei continua sau nu. Dacă alegi să nu mai continui cu el, e necesar ca parte din principiul respectului în terapie, să anunți în cabinet că dorești încheierea procesului. Astfel, psihoterapeutul va iniția încheiere terapiei și tu apoi vei putea să-ți continui vindecare personală alături de un alt terapeut.
În cazul în care faci o pauză și ai stabilit asta cu terapeutul tău, anunță-l că nu dorești să continui, spune-I motivele, cu siguranță îți e de folos și ție acest exercițiu de exprimare și lui (pentru a identifica o serie de chestiuni din stilul său therapeutic ). Totul face parte din scenariul tău de viață.
Am să dau un exemplu, clientul T. lucrează de o perioadă de timp cu terapeutul său, la ultima ședință programează următoarea, dar în ziua cu programarea nu se prezintă la cabinet. Terapeutul face demersul de contactare, însă T. nu răspunde și nici nu revine cu un apel. Se poate concluziona ca T. nu a încheiat procesul terapeutic și e posibil ca în același fel să încheie și alte relații din viața sa, respective să dispară, să evite să discute etc. Scenariul poate continua, dupa șase luni T. revine cu un apel și dorește o programare, îi spune terapeutului că dorește să revină după această pauză, e nevoie să fie clar că o pauză se stabilește în cabinet într-o ședință cu terapeutul. Sau T. poate merge la un alt terapeut și în majoritatea cazurilor va reitera tiparul de mai sus.
Ai grijă de suflet!
Abonează-te la newsletter și rămâi la curent cu noi articole pe care le postez!
***Răspunsurile au scop informativ și nu au rolul de a substitui în nici un fel intervenția psihoterapeutică, recomandările medicale sau diagnosticul clinic. Pentru orice informații punctuale este necesar să contactați un specialist în domeniul sănătății mintale.
