3 Cărți recomandate pentru părinți și profesori

psih. Codruța Răbăgel
Psihoterapie

3 Cărți recomandate pentru părinți și profesori

Cărți găsim și în librării și online, însă știm ce să alegem? Propun câteva lecturi pentru profesori și părinți dedicați vieții echilibrate în relația cu copiii. Până să-i vindecăm pe ei, e nevoie să ne înțelegem pe noi înșine! 

În lumea dinamică în care trăim, educația și relațiile sănătoase dintre părinți, profesori și copii sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a celor mici. Alegerea unor lecturi care să ofere perspective valoroase și metode practice poate face o diferență semnificativă.

Copiii învață ceea ce trăiesc – Dorothy Law Nolte, Rachel Harris

O lectură minunată pentru părinți și educatori care doresc să înțeleagă mai bine cum pot influența dezvoltarea și comportamentul copiilor lor prin exemplele pe care le oferă. Cartea explorează importanța modului în care adulții trăiesc și interacționează în prezența copiilor și cum acest lucru influențează dezvoltarea lor.

Această carte oferă recomandări practice și studii de caz care ilustrează modul în care copiii absorb comportamentele și valorile adulților din jurul lor. Autoarele subliniază importanța comunicării, a înțelegerii și a empatiei în relațiile cu copiii. Ele oferă sugestii pentru a dezvolta o relație sănătoasă și armonioasă cu cei mici și pentru a contribui la formarea lor ca indivizi buni și echilibrați.

Aplicând resursele cărții, veți învăța cum să fiți un model pozitiv pentru copiii voștri și cum să creați un mediu propice în care valorile importante sunt înțelese și respectate. “Copiii învață ceea ce trăiesc” vă poate ajuta să vă conștientizați mai bine propriile acțiuni și să le folosiți ca instrumente pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor.

Mindfulness pentru părinți – Myla & Jon Kabat-Zinn

Cartea își bazează abordarea pe neuroștiință și cercetări științifice, oferind cititorilor instrumente pentru a gestiona mai bine stresul și pentru a-și îmbunătăți comunicarea cu copiii.

Această carte este potrivită pentru părinți care doresc să își îmbunătățească abilitățile de comunicare, să gestioneze mai bine stresul și să creeze un mediu familial mai liniștit și mai conștient.

Myla și Jon Kabat-Zinn sunt cunoscuți pentru contribuțiile lor semnificative în domeniul mindfulness-ului și al meditației. Ei explorează modul în care practica mindfulness-ului poate transforma relația părinților cu copiii lor, aducând mai multă conștiență, compasiune și prezență în interacțiunile lor zilnice.

cărți pentru profesori și părinți

Cartea oferă nu doar teorie, ci și exemple practice, exerciții de meditație și povestiri din viața reală a familiilor care au beneficiat de abordarea mindful a părinților. Aceasta acoperă o gamă largă de subiecte, inclusiv cum să gestionați stresul și conflictele în familie, cum să vă conectați mai profund cu copiii și cum să creați un mediu familial mai liniștit și mai conștient.

Este o lectură esențială pentru părinții care doresc să își crească copiii cu iubire, conștiență și înțelepciune. În aceeși direcție, îți propun să citești și articolul pe care l-am scris, 3 pași din cartea Revoluția glucozei [link] 

Mai bun decât părinții tăi – dr. Janet G. Woititz

Dr. Janet G. Woititz este cunoscută pentru lucrările sale despre problemele legate de familie și relațiile dintre părinți și copii. Cartea abordează subiectul creșterii personale și al vindecării pentru cei care au avut o copilărie dificilă sau problematică și nu numai.

Această carte oferă perspective și recomandări despre cum să identificați și să înțelegeți impactul experiențelor dure din copilărie și cum să vă depășiți traumele sau dificultățile pentru a vă construi o viață mai sănătoasă și mai fericită în prezent în relația cu copiii. Oferă instrumente și resurse care pot ajuta cititorii să se dezvolte și să se vindece, să construiască relații sănătoase.

Toate acestea sunt cărți potrivite pentru oricine dorește să devină un părinte sau un profesor mai conștient și mai eficient.

În plus, este esențial să împărtășim cunoștințele și experiențele noastre cu alți părinți și educatori. Participarea la grupuri de discuții, ateliere sau seminarii poate oferi suport suplimentar și perspective noi. Prin colaborare și schimb de idei, putem crea o comunitate de susținere care să promoveze o dezvoltare sănătoasă și echilibrată pentru toți copiii. Nu ezitați să recomandați aceste cărți și altora și să discutați despre impactul lor în viața de zi cu zi.

Învățarea Continuă și Dezvoltarea Personală

De asemenea, nu uitați că învățarea și dezvoltarea personală sunt procese continue. Chiar și după ce ați citit aceste cărți, continuați să căutați noi resurse și să vă perfecționați abilitățile de părinte sau profesor. Fiți deschiși la noi metode și tehnici care vă pot ajuta să vă înțelegeți mai bine pe voi înșivă și pe copiii din viața voastră. Prin dedicare și efort constant, putem crea un mediu în care copiii să se simtă iubiți, înțeleși și sprijiniți, pregătindu-i astfel pentru un viitor strălucit. Am vorbit pe larg într-un interviu oferit publicației Turnul Sfatului despre Relația părinte-copil [link]

Relația dintre părinte și copil este extrem de importantă pentru că este cea care afectează în mod direct dezvoltarea fizică, emoțională și socială a copilului. Într-o lume care se dezvoltă amețitor, în care timpul adultului este din ce în ce mai limitat, în care stresul cotidian își spune cuvântul în starea de spirit, creșterea unui copil sănătos, educat și echilibrat emoțional trebuie să rămână misiunea esențială a unui părinte. 

Calitatea relației părinte copil este o legătură unică, se bazează pe o structură triună: stare de prezență, resurse și convingeri. Și are un impact decisiv în dezvoltarea fizică, psihică și socială a copilului, respectiv a viitorului adult. Pe o scală a dezvoltării, de la 1 la 10, unde 1 este foarte puțin important și 10 extrem de important, relația părinte-copil primește punctul 10. Descoperă în articol acțiuni punctuale.

Spor la citit și la acțiuni conștiente!