Ce ai face dacă nu ți-ar fi frică?
Ce ai face dacă nu ți-ar fi frică?
La această întrebare fie te blochezi, fie visezi! Din care categorie faci parte?
Frica este la capătul opus iubirii. Din frică supraviețuiești, din iubire crești. Iar, atunci când nu-ți e frică, ești de fapt, în contact cu resursele tale interioare care îți ghidează pașii spre destinația visurilor tale.
Ca emoție, frica se instalează inițial în copilărie cu scopul de a te ajuta să supraviețuiești. Apoi, pe măsură ce crești, emite o serie de amprente în care rămâi în zona de confort și te îngrădește la nivel psiho-emoțional.
Antidotul pentru diluarea fricii care te ține captiv într-o realitate îngustă, este lucrul intens cu nevoile, credințele și resursele tale. Astfel, ajungi în zona iubirii unde apare creșterea naturală.
Mecanismul fricii reprezintă modul în care creierul te avertizează că ești în pericol și se concentrează pe eliminarea pericolului. O chestiune esențială este faptul că nu există diferență în creier între amenințările reale externe și cele construite de gânduri la nivel mental.
Așadar, pe de-o parte, frica este o reacție la modul în care creierul trimite semnale că ești în pericol și se concentrează pe supraviețuire prin focus pe eliminarea pericolului extern. Pe de altă parte, acesta este o modalitate de auto-sabotaj prin care factori precum gândurile despre sine, părerile celorlalți, încheierea unei relații de cuplu și așa mai departe, te blochează într-o zonă sigură, numită și zonă de confort.
În măsura în care nu cunoști modalități prin care să diluezi a doua formă a fricii, aceasta te acaparează și ajungi să trăiești pe pilot automat prin prisma unor chestiuni de viață care te blochează – nu-ți cunoști potențialul, rămâi în relații toxice, nu promovezi în carieră, ești încontinuu nemulțumit etc.
În articolul Ești gata să descoperi resursele interioare în doar 28 de zile? am scris despre harta resurselor prin care îți propun să începi procesul tău de explorare în bagajul ființei tale și să descoperi resursele interioare pentru a dilua frica.
Accesarea resursele interioare este la îndemâna ta, însă, este nevoie să lucrezi în mod intenționat pentru a le identifica. Ulterior, să le antrenezi conștient pentru a ajunge să-ți trăiești intențiile și visurile tale!
Odată, construită harta resurselor, poți descoperi faptul că există posibilitatea să ai mai multe categorii de resurse interioare pe care să le hrănești conștient. Enumăr aici câteva tipuri de astfel de resurse.
5 tipuri de resurse interioare:
- Fizice
- Psihologice
- Funcționale
- Relaționale
- Spirituale
De ce toate acestea sunt resurse interioare?
Răspunsul este simplu, tu alegi cum le folosești încât să te bucuri de destinație. Le poți modela și le poți activa conștient. Este nevoie să pleci de la gândul că ești un norocos: ești în aici și acum, ești în siguranță, ești înconjurat de oameni și ai multe abilități, ai acces la informații – ești la un click distanță de orice articol, curs ori psihoterapeut care să te însoțească în călătoria ta.
Studiile arată că în 47% din timp, oamenii trăiesc pe pilot automat, iar în restul timpului, își concentrează cu preponderență atenția asupra a ceea ce nu funcționează în viața lor. Și, în acest context, unde se poate crea spațiul intra-psihic pentru trăirea stării de bine?
Dacă acest spațiu intra-psihic s-ar putea construi așa de simplu, ar fi minunat. Însă, este nevoie de multă conștiință de sine, de un proces îndelungat în care să descoperi, să explorezi și cel mai important, să te confrunți cu diverse aspecte care te blochează (precum frica ori traumele din copilărie). Așadar, treci la acțiune și apucă-te de treabă.
Pentru a explora cele cinci tipuri de resurse enumerate mai sus, te invit să vizualizezi linia vieții tale – linia vieții este o tehnică terapeutică în care privești în urmă și unești toate punctele prin care ai trecut până la acest moment. Ești tot ceea ce ești azi datorită acelor puncte-experiență.
Notează (sau desenează simboluri) experiențele pe care le-ai trăit de-a lungul vieții încă din copilărie (startul să fie vârsta de la care ai primele amintiri) până în prezent. Deasupra liniei vieții vei nota experiențele hrănitoare care te-au bucurat, iar sub linie vor fi dezamăgiri, momente critice ori traumatice. Alege apoi un punct de sub linia vieții și fă un exercițiu de rememorare în care să îți amintești cum ai depășit acea situație; ulterior aplică aceeași structură pentru un punct de deasupra liniei. Compară răspunsurile.
Răspunde apoi următoarelor întrebări:
- Cum îți amintești că arăta corpul tău atunci? –> re-conturând imaginea corporală identifici aspectele fizice
- Ce spuneai despre tine în perioada aceea încât să-ți ridici moralul? –> dialogul intern va evidenția resursele psihologice
- Ce acțiuni ai făcut atunci? –> identifici resursele funcționale
- Cine a fost lângă tine în perioada aceea? –> identifici resursele relaționale prin persoanele de suport și ceea ce te-a ajutat din acele interacțiuni
- Ce idee te însoțea în perioada aceea? –> revezi resursele spirituale
Oferă-ți timp pentru această tehnică, nu e nevoie să o duci la bun final într-o singură zi. Discută cu o persoană apropiată ceea ce ai descoperit sau chiar cu psihoterapeutul tău, astfel încât să clarifici și să integrezi procesul.
Explorarea de sine va dilua frica și te va aduce în contact cu resursele tale interioare pe care te poți baza în momente dificile sau chiar și atunci când observi că frica se instalează.
Pentru a te motiva să rămâi constant conectat la procesul tău de transformare interioară, răspunde-ți la întrebarea: Ce ai face dacă nu ți-ar fi frică? Cu siguranță, răspunsul va pune pe hârtie idei, valori, visuri care să te țină într-o continuă stare de prezență și care să te motiveze să fii conștient de resursele pe care le ai.
Alătură-te comunității mele înscriindu-te pe facebook în grupul Mindfulness Sibiu – copii și adulți abonându-te pe site la Newsletter pentru a rămâne la curent cu articolele și campaniile pe care le derulez. Te aștept să ne conectăm și pe Instagram.
Ai grijă de suflet,
Codruța