Ce e mindfulness?
5 aprilie 2021 2024-05-05 14:55Ce e mindfulness?
Ce e mindfulness?
Mindfulness înseamnă să trăiești în aici și acum. Atunci când trăiești mindful ești conectat la ceea ce se întâmplă în prezent – ești conștient de gândurile, stările emoționale pe care le simți, observi lucrurile din jur și detalii la oamenii cu care interacționezi.
Practic, te conectezi cu prezentul, înveți să oferi atenție gândurilor și trăirilor tale. Le accepți pe toate așa cum sunt și descoperi iubirea de sine și beneficiile acesteia în viața ta!
Cuvântul mindfulness provine din limba engleză și se traduce în română ca trăirea în starea de prezență. Sigur, în engleză sună mai intens, în limba română nu are un echivalent atât de răsunător. Însă, a reuși să rămâi conectat în aici și acum este cu adevărat intens la nivelul ariilor funcționale ale vieții.
Urmărește seria Mindful Talks pentru a învăța mai multe.
Conceptul de mindfulness
Mindfulness este un concept străvechi regăsit în multe scrieri de-a lungul vremii. În ultimii ani a fost readus în centrul atenției de către psihologi devenind o tehnică terapeutică valoroasă pentru mulți pacienți care se confruntă cu anxietate, probleme relaționale și diverse alte provocări ale vieții. Și, de asemenea, îi ajută pe cei care vor să potențeze calitatea vieții lor.
Citisem undeva cu ani în urmă că a vorbi despre acest concept – mindfulness – este ca și cum prezinți un vin vechi într-o sticlă nouă și atractivă. Astfel, mintea conștientă devine din ce în ce mai captivată de energia acestei licori care echilibrează, de fapt, viața.
În general, trăim pe pilot automat și suntem conduși ori de minte, ori de suflet, astfel apar conflicte, supărări, frustrări și boli. Până nu ajungem să ne întoarcem atenția spre noi înșine, toate acestea ne tot vizitează. A trăi mindful înseamnă să fii conectat cu ceea ce se întâmplă acum, înseamnă să iei lucrurile ca atare, cu accent pe resurse și soluții. În psihoterapie spun adesea că împrietenirea minții cu sufletul are loc prin corp, iar mindfulness-ul ne sprijină să face asta.
Trăirea mindful reprezintă o capacitate care ne permite să fim mai puțin reactivi la ce se întâmplă și ne învață să acționăm echilibrat prin decizii asumate și conștiente, cântărite daca vrei să spui așa. Este o modalitatea de a relaționa cu toată experiența, pozitivă, negativă ori neutră – astfel încât suferința să se dilueze, iar senzația de bunăstarea să se amplifice. Starea mindful emană din suflet, nu poate să fie dobândită de la alții, ci este descoperită în interior prin lucrul constant cu noi înșine. Eu spun că trăirea mindful este un acord pentru curățirea minții, îmblânzirea sufletului și ascultarea corpului – trăim mindful prin rutine, disciplină, meditație, acceptare, voință și perseverență. Astfel, crește calitatea vieții!
Urmărește seria de articole de pe blog pentru a învăța mai multe.