Ce faci cu sabotorul interior?
Cu toții conținem și hrănim criticul interior, el crește odată cu noi, am putea spune că e una dintre cele mai tinere instanțe interioare pentru că instalează încă din copilărie.
Campania Întreabă Psihoterapeutul Ediția Nr. 2 este un demers de informare și conștientizare cu privire la rolul psihoterapiei în viața oamenilor! De-a lungul anilor, constant am vorbit deschis despre impactul psihoterapiei, despre ce înseamnă terapia în viața unui psihoterapeut și a unei persoane care intră într-un proces psihoterapeutic. Și în acest an, dedic luna noiembrie acestei campanii în care îmi propun să intru în dialog cu voi și să trăiesc o parte a misiunii mele să facem împreună psiho-educație!
Î: Ce pot să fac să nu mă mai sabotez?
R: Împrietenește-te cu sabotorul intern denumit și criticul interior. Practic, sabotorul intern sau criticul interior, cum vrei să-l numești, este vocea adulților de suport din copilăria ta, a părinților cărora poate nu le-ai corespuns la un moment dat, poate a educatoarei sau bunicilor.
Sabotorul intern apare pe principiul „trebuie”, trebuie să fii într-un fel anume, trebuie să faci x lucru, trebuie să slăbești. Ajunge să activeze dezaprobare, dispreț și chiar dezgust față de acțiunile și propriile idei.
Devenim conștienți de sabotor prin cunoaștere în primul rând, e nevoie să descoperim informații și ulterior să devenim conștienți. Așadar, citim articole, cărți, participăm la cursuri și așa mai departe.
Ce faci cu criticul interior?
- Îl descoperi și-l cunoști
- Îl educi în timp și cu răbdare
- Înveți să trăiești în prezent cu antrenament și disciplină.
- Oprești vocea criticului fiind conștient de triggerii care o declanșează
- Aplici o serie de tehnici terapeutice, chiar și tehnici de mindfulness.
Este nevoie să construiești o setare mentală echilibrată, să ai rutine mentale și să hrănești observatorul interior zi de zi. Am scris mai multe despre acest subiect în articolul Cum educi criticul interior? Și am discutat cu Cristina Oțel în podcastul Pauza de Bine despre această temă – să îți fie de folos! Ascultă aici podcastul!
Programează o ședință de psihoterapie apelând 0741188196, de luni până vineri, între orele 10-18.
***Răspunsurile au scop informativ și nu au rolul de a substitui în nici un fel intervenția psihoterapeutică, recomandările medicale sau diagnosticul clinic. Pentru orice informații punctuale este necesar să contactați un specialist în domeniul sănătății mintale.
Prețuiește-te acum, meriți!
Pe curând,
Codruța