Ce faci în terapie cu contratransferul? Răspunsuri din Campania Întreabă Psihoterapeutul

Ce faci în terapie cu contratransferul? Răspunsuri din Campania Întreabă Psihoterapeutul
Întreabă Psihoterapeutul – Campanie de informare și conștientizare cu privire la rolul psihoterapiei în viața oamenilor – derulată pe parcursul lunii noiembrie 2020. Au ajuns la mine multe întrebări, iar răspunsurile sunt aici! Grija pentru sănătate este o responsabilitate ce revine fiecăruia dintre noi și nu se rezumă doar la sănătatea fizică, ci și la cea mentală și psiho-emoțională.
Î: Cum poți să fii sigur că în relația cu psihoterapeutul nu are loc un contratransfer excesiv?
R: Răspunsul la această întrebare se află în relația terapeutică. Pentru a contura un răspuns este nevoie de câteva informații punctuale și de o discuție deschisă cu terapeutul, așadar comunicare deschisă și asertivă.
Psihoterapia înseamnă relație și presupune un parteneriat în care energia celor doi actori, psihoterapeut și client, activează explorarea, intervenția, conștientizările și re-structurarea viziunilor despre lume și viață. E nevoie să fie un parteneriat bazat pe încredere, respect și acceptare necondiționată. Toate acestea susțin momentele dureroase care pot apărea pe parcursul procesului, iar psihoterapeutul va știi cum să te însoțească în această călătorie în care durerea e acceptată și dizolvată prin mecanisme sănătoase de raportare la sine și la viață.
Relația terapeutică este un instrument de vindecare în procesul psihoterapeutic. Transferul și contratransferul sunt elemente care apar în proces. Este nevoie că terapeutul și clientul să fie deschiși, sinceri și autentici pentru a identifica specificitatea acestor elemente la nivelul procesului de vindecare al clientului.
Sentimentele manifestate în contratransfer pot fi folosite de terapeut ca un barometru emoțional care indică ceea ce este în inconștientul clientului. Plictiseala terapeutului poate fi interpretată ca evitarea pe care clientul o trăiește în raport cu un aspect al vieții tale. Ori dacă apare un contratransfer sexual, acesta poate fi corelat cu nevoia inconștientă a clientului de a seduce. În orice formă, transferul este nevoie să fie discutat, face parte din procesul terapeutic și oferă clientului posibilități multiple de dezvoltare. Sentimentele negative ale terapeutului pot evidenția o ruptură a alianței terapeutice, terapeutul este responsabil de identificarea acestor aspect și e nevoie să prelucreze din perspectiva clientului.
Este necesar ca terapeutul să fie capabil să analizeze contratransferul și să evite să-i dea curs pentru că afectează funcționarea psihoterapiei. Analiza se poate realiza în supervizarea profesională și în cadrul procesului respectiv. De exemplu, un contratransfer sexual nu înseamnă inițierea unei relații sexuale cu clientul, ci înseamnă nevoia de explorare pentru a identifica ce se activează în procesul terapeutic.
Transferul reprezintă întreaga gamă de idei şi sentimente pe care clientul le are faţă de psihoterapeut.
Abonează-te la newsletter și rămâi la curent cu noi articole pe care le postez!
***Răspunsurile au scop informativ și nu au rolul de a substitui în nici un fel intervenția psihoterapeutică, recomandările medicale sau diagnosticul clinic. Pentru orice informații punctuale este necesar să contactați un specialist în domeniul sănătății mintale.
