Cum depășești blocajele mentale? Răspunsuri din Campania Întreabă Psihoterapeutul

DSC_2817.landscape
Psihoterapie

Cum depășești blocajele mentale? Răspunsuri din Campania Întreabă Psihoterapeutul

Întreabă Psihoterapeutul – Campanie de informare și conștientizare cu privire la rolul psihoterapiei în viața oamenilor – derulată pe parcursul lunii noiembrie 2020. Au ajuns la mine multe întrebări, iar răspunsurile sunt aici! Grija pentru sănătate este o responsabilitate ce revine fiecăruia dintre noi și nu se rezumă doar la sănătatea fizică, ci și la cea mentală și psiho-emoțională.

Î: Cum se pot depăși blocajele mentale? E indicat să apelăm la un tratament medicamentos sau nu?

R: Blocajele mentale sunt în general construite pe baza unor micro-traume sau trauma psihologice majore. De asemenea, ele se pot instala prin prisma unor introiecții (idei primite în copilărie despre sine, lume și viață etc.).

De obicei, e recomand mai întâi lucrul constant cu mintea și cu convingerile limitative. În cazul în care aceste blocaje generează gânduri obsessive, comportamente compulsive și așa mai departe se poate aplica intervenție psihoterapeutică în paralel cu medicamentație prescrisă de un medic psihiatru.

Blocajele mentale se pot depăși prin identificarea lor, recadrarea convingerilor prin reformularea lor în convingeri suportive, prin disciplină pentru hrănirea unui dialog interior sănătos, hrănirea iubirii de sine prin practicarea recunoștinței și a afirmațiilor pozitive. Aceste chestiuni pot fi aplicate de unul singur, însă procesul este de obicei anevoios, intervin mecanisme de apărare și rezultatele ezită să apară. Activând un process terapeutic asumat procesul este unul asistat de un specialist care poate observa și oglindi o serie de aspect conexe acestor blocaje.

5 etape pentru depăsirea blocajelor:

  1. observare,
  2. conștientizare,
  3. exercițiu,
  4. antrenament ,
  5. asumare.

Ai grijă de suflet!

Abonează-te la newsletter și rămâi la curent cu noi articole pe care le postez!

***Răspunsurile au scop informativ și nu au rolul de a substitui în nici un fel intervenția psihoterapeutică, recomandările medicale sau diagnosticul clinic. Pentru orice informații punctuale este necesar să contactați un specialist în domeniul sănătății mintale.

blocaje 1
psih. Codruța Răbăgel