Cum educi criticul interior?
Cu toții conținem și hrănim criticul interior, el crește odată cu noi, am putea spune că e una dintre cele mai tinere instanțe interioare pentru că instalează încă din copilărie. Atunci interiorizăm sub formă de introecții tot felul de cuvinte, gesturi, atitudini pe care adultii le au fațăde noi, în raport cu ceea ce nu am facut bine.
Folosesc de multe ori o metaforă terapeutică prin care ofer sens pentru mintea conștientă în ședințele de psihoterapie și spun că acest critic e ca o stație dintr-o masină de taxi, stație din care constant auzi ceva, adrese, numere, zgomot de fundal, e un flux continuu de informații. Stația dintr-un taximetru oferă informații orientative și punctuale șoferului, în schimb, criticul interior anunță constant ce e în neregulă cu tine, ce ai greșit, cum ești, ce frici ai și așa mai departe.
Practic, sabotorul intern sau criticul interior, cum vrei să-l numești, este vocea adulților de suport din copilăria ta, a părinților cărora poate nu le-ai corespuns la un moment dat, poate a educatoarei sau bunicilor.
Sabotorul intern apare pe principiul „trebuie”, trebuie să fii într-un fel anume, trebuie să faci x lucru, trebuie să slăbești. Ajunge să activeze dezaprobare, dispreț și chiar dezgust față de acțiunile și propriile idei. De asemenea, criticul pune accent pe principiul „eu sunt ok – tu nu ești ok”. Cu toate acestea, e nevoie să înțelegem că are rolul de a ne proteja de rușine, de inadecvare, fiind o sub-personalitate pe care o purtăm cu noi și pe care o putem educa în beneficiul nostru.
Devenim conștienți de sabotor prin cunoaștere în primul rând, e nevoie să descoperim informații și ulterior să devenim conștienți. Așadar, citim articole, cărți, participăm la cursuri și așa mai departe.
De asemenea, identificăm anumite elemente singuri sau în relația cu partenerul, colegii ori cu un terapeut. Sabotorul se trădează prin elemente precum: ticuri verbale, afirmații repetate constant despre propria persoană, reacții pe care le avem atunci când greșim sau ne supărăm. Important este să hrănim o altă instanță interioară și anume, instanța observatorului care ne spriină să observăm criticul ca ulterior să acționăm pentru a-l educa.
Criticul interior se educă în timp și cu răbdare, cu antrenament și disciplină. Vocea e identificată, sunt clarificați triggerii care o declanșează și apoi aplicăm o serie de tehnici terapeutice, chiar și tehnici de mindfulness. E nevoie să construim o setare mentală echilibrat, să avem rutine mentale și să hrănim observatorul interior.
Cred cu tărie că ceea ce gândim, trăim! Așa că propun ca fiecare să țină cont de 5 pași pentru o setare mentală echilibrată când vrea să pornească spre educarea criticul interior (citește AICI pe larg un articol pe care l-am scris pe blog la începutul anului 2021 – Setarea mentală îți schimbă viața):
- Să ai claritate în aici și acum
- Să intri în deblocare psiho-emoțională
- Să activezi resursele personale
- Să ai suport extern – prieteni, psihoterapeut, coach
- Să îți vizualizezi visurile
În podcastul – Pauza de Bine cu Cristina Oțel discutam despre faptul că sabotorii noştri se trezesc la viață atunci când ne gândim fie la ceva ce ține de trecut, fie la ceva ce ține de viitor, aşa că ai un motiv în plus să îți antrenezi muşchiul prezenței. Află din podcast Cât e de prezent criticul tău interior în viața ta de zi cu zi? Și, de fapt, de unde vine vocea asta mereu nemulțumită? Ne propunem să o eliminăm? Cum ne separăm de ea? Cum o îmblânzim?
Vei avea 10 idei și tehnici practice pe care să le folosești în viața de zi cu zi pentru a educa al tău critic interior. Cristina scria pe site-ul ei, www. cristinaotel.ro că episodul 54 din podcast e „E un episod din care să îți iei notițe, așadar ține agendași pixul pe aproape. ?”
- relațiile noastre și oglindirile lor
- antrenarea observatorului interior
- respirația ritmică
- mișcarea conștientă
- meditația
- afirmațiile pozitive
- jurnalul
- pauza mindful
- tehnica 3 la 1
- lista de resurse proprii
Să fie de folos, prețuiește-te acum, meriți!
Pe curând,
Codruța
Poți asculta podcast-ul aici:
Spotify:
Anchor:
Apple Podcasts:
Stitcher:
Youtube:
Google Podcasts:
Amazon: