Cum ieși de sub mantia de salvator? Răspunsuri din Campania Întreabă Psihoterapeutul
Întreabă Psihoterapeutul – Campanie de informare și conștientizare cu privire la rolul psihoterapiei în viața oamenilor – derulată pe parcursul lunii noiembrie 2020. Au ajuns la mine multe întrebări, iar răspunsurile sunt aici! Grija pentru sănătate este o responsabilitate ce revine fiecăruia dintre noi și nu se rezumă doar la sănătatea fizică, ci și la cea mentală și psiho-emoțională.
Î: Cum ieși de sub mantia de salvator?
R: Persoanele care poartă mantia salvatorului simt nevoia de a-i salva pe alții, oferă ajutor atunci când ceilalți nu cer ajutor ori nu au nevoie. Salvatorul are o serie de beneficii din practicarea aceste instanțe și în același timp își face defavoruri repetate. De multe ori se poate că salvatorul să aibă nevoie ca alții să aibă nevoie de el și în acest mod să simtă confirmare și apreciere. Iată, salvatorul poate obține aprobare și validare încât să își hrănească un gol interior sau chiar ego-ul.
E nevoie ca salvatorul să răspundă la întrebările:
● Ce nevoi îmi sunt satisfăcute atunci când se activează salvatorul în mine?
● Ce beneficii am pentru că sunt salvatorul celorlalți?
● Ce nu accept la mine și caut să-mi valideze ceilalți?
● În ce fel de situații și cu ce fel de persoane se activează instanța salvatorului în mine?
Tendința majorității este să creadă că a fi salvator are conotații pozitive, însă de fapt ascunde o serie de aspecte care pot să țină de nivelul stimei de sine, convingeri limitative despre sine și lume și viață, nesiguranță resimțită în copilărie, frici și anxietate și așa mai departe. Așadar, instanța salvatorului nu onorează persoana care o performează și în plus, persoana respectivă are tendința de a lăsa deoparte propriile nevoi, visuri și dorințe pentru a rezolva lucruri pentru ceilalți.
Cum poți să ieși de sub mantia salvatorului?
- Pune-te pe primul loc în viața ta. Asta nu înseamnă că ești egoist/egoistă. Dimpotrivă, atunci când te alegi pe tine înseamnă că ai grijă de tine pentru a putea mai apoi să oferi într-o manieră sănătoasă și echilibrată, resurse în relațiile cu ceilalți.
- Ajută atunci când ți se cere ajutorul! Îți poți exprima intenția să ajuți, însă, evită să alegi în locul celuilalt și așteaptă să îți ceară sprijinul, altfel, riști să-l agasezi, să-l sufoci, să nu-I permiți să-și învețe lecțiile de viață și clar, te transformi în salvator.
- Clarifică-ți care sunt granițele tale personale. Ce poți și ce nu poți face, când spui da și când spui nu (este sănătos să spui și nu), care sunt temerile tale dacă nu vei mai fi salvator.
- Ascultă fără să oferi soluții. Oferă-i timp celui din fața ta pentru a-și clarifica gândurile, problema pe care o are, permite-i să aibă propriul său proces de soluționare pe măsură ce discută cu tine!
- Dă-ți voie să visezi și să faci lucruri pentru tine! Devino propriul tău salvator, investește energia pe care o oferi celorlați din instanța aceasta, pentru a te dezvolta personal, pentru a vindeca răni emoționale din care a luat ființă salvatorul, investește într-o pasiune, adu visurile în realitate!
Instanța salvatorului este parte din triunghiul dramatic din analiza tranzațională ca formare terapeutică. Aduce în discuție și alte două instanțe, cea de victimă și cea de agresor/persecutor. Practic, în acest triunghi, fiecare dintre actorii sociali își poate schimba regulat rolul în funcție de contextul de viață, de oamenii cu care interacționează, de modelele introiectate în copilărie și așa mai departe. Ba mai mult, poate chiar să joace două roluri în același timp. De exemplu, se întâmplă ca salvatorul să devină agresor pentru cel din fața sa deoarece îi suprimă propriul mod de a-și trăi viață, de a-și lua deciziile, de a acționa. Atunci când salvatorul face lucruri pentru celălalt îi preia din responsabilități și nefiindu-I cerut acest lucru, celălalt poate să se simtă agasat și iritat, privindu-l pe salvator și ca pe un agresor.
Agresorul și salvatorul exercită putere și dominație asupra victimei, victima e inferioară lor, însă cu toate acestea, victima este cea care întreține dinamica triunghiului dramatic. Motivația pentru care o persoană performează aceste roluri este una inconștientă, motiv pentru care dacă se ajunge la conștientizare, exporarea de sine și vindecarea nu au loc.
Ai grijă de suflet!
Abonează-te la newsletter și rămâi la curent cu noi articole pe care le postez!
***Răspunsurile au scop informativ și nu au rolul de a substitui în nici un fel intervenția psihoterapeutică, recomandările medicale sau diagnosticul clinic. Pentru orice informații punctuale este necesar să contactați un specialist în domeniul sănătății mintale.