Cum îți alegi psihoterapeutul

2
Dezvoltare personală / Psihoterapie

Cum îți alegi psihoterapeutul

În momentul în care cauți un psihoterapeut înseamnă că acționezi după o conștientizare ori după gândul că ai nevoie de sprijin pentru a trece peste provocări sau pentru a te cunoaște mai bine! Și te felicit pentru acest pas, este unul curajos!

Așadar, un pas decisiv înainte de a-ți căuta un psihoterapeut este să conștientizei și să accepți faptul că ai nevoie de sprijinul unui specialist, iar apoi, esența unui proces de psihoterapie este să găsești omul potrivit ție!

E nevoie să descoperi un om în specialistul cu care decizi să pornești în călătoria ta unică și valoroasă prin care te re-descoperi. E nevoie să vezi dacă rezonezi cu omul respectiv, nu contează dacă e înalt, scund, tânăr sau mai în vârstă; ce e esențial este modul în care te simți în relație.

Fiecare psihoterapeut este diferit și acționează conform unui stil propriu construi de-a lungul formării sale și a explorării sale împreună cu clienții. În general, orice terapeut setează un cadru de lucru cu ședințe săptămânale și aproximativ 50 de minute, explică parcursul unei terapii și pregătește clientul pentru ceea ce poate aduce un proces eficient de psihoterapie – rezistențe, schimbare, iubire, lacrimi sau orice altceva ce e potrivit pentru client în momentul x. Gestionează diferit cadrele de lucru, simte clientul și propune un anumit mod de a călători în procesul de psihoterapie în funcție de nevoile celui din fața sa.

Psihoterapia înseamnă relație și presupune un parteneriat în care energia celor doi actori, psihoterapeut și client, activează explorarea, intervenția, conștientizările și re-structurarea viziunilor despre lume și viață. E nevoie să fie un parteneriat . Toate acestea susțin momentele dureroase care pot apărea pe parcursul procesului, iar psihoterapeutul va știi cum să te însoțească în această călătorie în care durerea e acceptată și dizolvată prin mecanisme sănătoase de raportare la sine și la viață.

După aproximativ 3-4 ședințe poți evalua modul în care te potrivești sau nu cu terapeutul. E normal să apară reacții sau momente în care să nu vezi îmbunățiri ale stării interioare sau să ți se pară că faci progrese mari. Psihoterapia nu înseamnă magie, e nevoie să investești terapeutul cu încredere și să te aduci cu autenticitate în cabinet pentru a crea o legătură pură care mai apoi să susțină schimbarea. De asemenea, timpul e un factor decisiv pentru terapie.

Oare câți oameni se întrebă: unde găsesc eu un psihoterapeut?, sun un prieten?, dau un search pe google?, bat la ușa unui cabinet?

Ei bine, alegerea e a ta, ce spun eu că e important este să îți dai voie să descoperi omul potrivit cu care tu să lucrezi. Dă-ți timp și ție și relației terapeutice, investește cu încredere psihoterapeutul ales, iar dacă simți că nivelul vibrațional este cu adevărat diferit, discută cu terapeutul tău. E cu adevărat important să exprimi ceea ce simți și să spui că dorești să nu mai lucrați împreună, face parte din procesul tău! Apoi, te invit să continui căutarea, mergi mai departe și descoperă tipul de psihoterapie și omul potrivit! Nu recomand să te hotărăști că nu mai mergi la terapie și să nu te mai prezinți la următoarea ședință fără a anunța terapeutul, poți să descoperi că această renunțare e doar o manifestare a unor mecanisme de apărare care ridică ziduri pentru a nu permite schimbarea și transformarea ta! Discută cu terapeutul tău orice intenție sau gând apare vis-a-vis de terapie, totul face parte din energia relației voastre!

Cu drag din mansarda cu suflet!

Codruța