Cum să dobândești Sănătatea Mintală?
Sănătatea psiho-emoțională reprezintă un pilon cheie în starea de sănătate deoarece emoțiile și calitatea proceselor din spațiul intra-psihic pot genera dezechilibre; iar acestea contribuie la conturarea și diagnosticarea unor patologii de natură psihică.
Sănătatea mintală este un concept-cadru care ar trebui să se regăsească în toate tipurile de intervenție la nivelul funcționalității umane. Dincolo de afecțiunile fizice care dereglează organismul, afecțiunile de ordin mintal reprezintă [încă] tabu-uri care generează disfuncționalități acute.
Viața ia naștere într-un curcubeu de culori pentru toate domeniile legate de propria persoană. Copilul se naște cu posibilitatea de a se adapta la tot ceea ce se desfășoară în jurul lui. Pe lângă faptul că vine cu o moștenire neprețuită de la strămoșii lui, bagajul genetic și trans-generațional, se naște cu un creier care se dezvoltă și se formează după ieșirea din pântecele mamei pentru a se adapta la ceea ce-l înconjoară. Copilul intră în această lume cu tot ce are nevoie pentru a se adapta la ea. Dar mediul, familia, locația, cultura – toate influențează, chiar pun limite și direcționează dezvoltarea copilului prin adaptare și evoluție. La fel, ne influențează și tiparele legate de sănătate și fericire pe care cei din jur le au și ni le transmit involuntar prin modul în care se raportează la noi și la propria viață.

Sănătatea mintală a fost sărbătorită pentru prima dată în 1992, la inițiativa Federației Mondiale a Sănătății Mintale (WFMH). În prezent, Organizația Națiunilor Unite recunoaște importanța sănătății mintale și promovează creșterea gradului de conștientizare cu privire la acest subiect. Organizația definește sănătatea mintală ca fiind „o stare de bine în care oamenii își conștientizează și exploatează pe deplin potențialul, pot face față tensiunilor și provocărilor vieții de zi cu zi, pot lucra productiv și pot contribui, într-o formă oarecare, la susținerea comunității lor” (*OMS). În prezent, anual se sărbătorește prin constientizare, Ziua Mondială a Sănătății Mintale în 10 octombrie.
Ca psihoterapeut, lucrez zi de zi la nivelul sănătății mintale și consider că psihoterapia înseamnă igienă mentală, igienă emoțională. La fel cum mergem la medic, la fel e nevoie să mergem și la psihoterapeut pentru a ne reaminti că putem să trăim viața în pași de dans. Pe fondul pandemiei Covid-19, tulburările din spectrul sănătății mintale s-au intensificat și au accelerat ritmul de instalare și dezvoltare a carențelor specifice.
Psihoterapia oferă plus-valoare stării de sănătate prin identificarea, înțelegerea, procesarea și integrarea conștientă a unor aspecte profunde legate de propria persoană și de stilul de viață. Starea de sănătate aduce în prim-plan funcționarea pe deplin favorabilă a întreg organismului uman. Sănătatea psiho-emoțională reprezintă un pilon cheie în starea de sănătate deoarece emoțiile și calitatea proceselor din spațiul intra-psihic pot genera dezechilibre. Aceste dezechilibre contribui la conturarea și diagnosticarea unor patologii de natură psihică.
Din practica în cabinet, observ că oamenii vin la psihoterapie atât pentru dezvoltare personală, cât și pentru vindecarea unor răni profunde care le acaparează viața din prezent și care le influențează negativ starea de sănătate ori pe fondul nevoii de a destructura punctual stări de anxietate, atacuri de panică, depresie [în contextul actual, activate de implicațiile pandemiei Covid-19]. Unele persoane vin în cabinet câteva ședințe și apoi se retrag, altele continuă timp îndelungat pentru că ajung să conștientizeze cât de bine le face să împărtășească și să ventileze experiențele de zi cu zi, să primească noi perspective, să creeze noi moduri de a se raporta la viață; cu atât mai mult, dacă au intrat în terapie pentru vindecarea unor răni profunde, cei mai mulți devin conștienți că e nevoie să își acorde timp și energie pentru a se reconstrui prin tipare relațional-atitudinal sănătoase.
Psihoterapia se ocupă cu vindecarea a tot ceea ce ține de partea emoțională și de cea cognitivă pentru că aliniază emoția cu gândurile și cu stările corpului la nivelul stării de sănătate. Construim noi direcții de viață în relația terapeutică prin vindecarea unor stări de anxietate, stări depresive, diverse fobii, tiparuri relaționale, evenimente traumatice de tot felul – de la violența domestică ori accidente de mașină până la boli grave sau pierderea cuiva drag. Psihoterapia te susține să fii împăcat cu tine însuți și să funcționezi mult mai eficient în relațiile cu ceilalți.
Starea de sănătate cuprinde intervenţiile psihoterapeutice din cadrul psihoterapiei care vizează dezvoltarea resurselor clientului pentru a se putea focusa pe toate palierele vieții.
Un mod de viață echilibrat înseamnă un cumul de factori și de elemente pe care fiecare persoană le aduce împreună. Din punctul meu de vedere, un mod de viață sănătos înseamnă hrană sănătoasă, mișcare și sport, un loc de muncă la care mergi cu drag, interacțiuni sociale armonioase cu prieteni ori diverse grupuri de referință, o relație echilibrată cu somnul și odihna, rutine psiho-emoționale de conectare cu sinele. La un mod de viață sănătos, contribuie în mod clar și plimbări în aer liber, cititul și alocarea de timp către pasiuni, dar și relațiile sociale echilibrate.
Adesea, sănătatea mintală este asociată cu fericirea sau nefericirea, depinde de caz. Fericirea, clar este o stare. E o stare pe care este nevoie să o hrănim zi de zi și clipă de clipă prin toți porii ființei noastre. De multe ori, faptul că trăiești nefericirea, în general, asociată cu singurătatea, anulează sănătatea fizică pentru că nu există împlinire emoțională. Așadar, un mod de viață fericit înseamnă o relație cu emoțiile, o relație cu sinele și un stil de viață în care să ai cui și cu cine să împărtășești reușite, provocări, blocaje și tot ceea ce apare în cotidian.
Este cu adevărat important să ai claritate în visuri, dorințe, interese pentru a trăi în fericire. În prezent, e un trend să fi multitasking și să fii în toate părțile, însă, esențial este să fii fericit și bucuros cu ceea ce ești, faci și simți. Nu trebuie nimic, nici să fii pe pilot automat, nici să te compari cu alții ori să crezi că pierzi ceva dacă nu bifezi toate lucrurile de pe lista de lucruri de făcut dintr-o zi.
A fi fericit înseamnă să primești fix așa cum este ceea ce trăiești zi de zi! Fără intenția de a judeca, de a critica, de a te plânge, ci doar respiri și trăiești, să trăiești reziliența și să continui să privești ceea ce ține de controlul tău și să te adaptezi. Atunci când renunțăm să ne mai plângem de tot din jurul nostru și alegem să facem pași mici pentru schimbări, atunci trăim un mod de viață fericit fiind totodată conștienți de recomandările generale ale unui stil de viață sănătos.
Mulți oameni cer rețete predefinite pentru o stare bună a sănătății mintale. Așa ceva nu există pentru că fiecare își ghidează pașii după propria hartă mentală și nevoie de un proces pentru restructurare și adaptare funcțională. Însă, ca recomandări generale, pe palierul de activități care influențează sănătatea mintală, aș include sportul, meditația, cititul, mișcarea în natură, activități sociale cu implicare în comunitate prin acțiuni de voluntariat și cât mai multe contexte care să aducă oamenii împreună fără să fie mijlocită interacțiunea de mijloace tehnice și noile tehnologii, igiena personală și igiena mediul proxim.
În acest fel, consider că ne putem raporta la o funcționalitate deplină a organismului uman, punând laolaltă atât aspecte care țin de partea fizică, cât și de cea mentală și socială.
Cred că nimic nu e static, totul este dinamic ca într-un câmp lichid în care organismul, omul și mediul sunt într-un continuu flux în care contactul și retragerea sunt naturale; interacțiunea dintre organism și mediu are loc la limita contactului care păstrează atât limita, cât și contactul; așa cum e și malul mării, nu aparține nici mării, nici țărmului. Așadar, dinamica interioară e nevoie să ofere un cadru cu limite și contact, ținând cont de modul în care omul își trăiește viața.
De multe ori, suntem captați de o idee sau într-o idee pentru că altceva nu cunoaștem – așa se spune că într-o grădină zoologică se afla un elefant imens, de un argintiu strălucitor. Era atracția turiștilor care se mirau de blândețea animalului care nu încerca niciodată să evadeze. Într-o zi, un tânăr a rămas surprins să vadă că elefantul era legat de un stâlp cu o frânghie subțire-subțire. Nu departe se afla un îngrijitor, iar tânărul l-a întrebat cum de acest animal nu încearcă să scape. Îngrijitorul i-a răspuns că atunci când era mic, elefantul a fost legat cu o frânghie de aceeași dimensiune și nu a reușit niciodată să scape; crescând cu acea frânghie, elefantul crede și acum că nu poate să rupă frânghia.”
Tot așa și noi oamenii, creștem cu niște idei despre lume și viață și e nevoie să devenim conștienți de ceea ce conținem pentru a putea schimba și pentru a ne îndrepta spre o viață sănătoasă.
Pentru o viață sănătoasă și fericită consider că e nevoie de multă disciplină și de consecvență în primul rând în relația cu propria persoană, apoi cu ceilalți și cu mediul. Orice instrument pe care îl avem la îndemână consider că nu are valoare dacă nu îl folosim la capacitatea lui maximă prin puterea disciplinei. Atunci când dorești să te aliniezi unui stil de viață sănătos e nevoie să ai o serie de rutine care să susțină piramida alimentelor și activităților.
Rutinele se întrețin prin disciplină personală și consecvență. Unele persoane au disciplina ca resurse interioară, însă altele e nevoie să lucreze zi de zi pentru a fi disciplinați. Când începi un program de lucru cu disciplina, ori că e vorba de mâncare, ori de bună starea emoțională, e nevoie să îți construiești ancore cu care să lucrezi zi de zi. De exemplu, faptul că asociezi dimineața și seara cu spălatul pe dinți, este o ancoră temporală; este foarte clar că cel puțin dimineață când te trezești și seara înainte de culcare te speli pe dinți. Tot așa poți asocia alte momente din zi, obiecte vestimentare, bijuterii, alarme sonore cu o serie de obiceiuri pe care vrei să le integrezi în viața ta pentru o viață sănătoasă.
Tehnicile de mindfulness reprezintă o practică a unui mod de viață fericit deoarece te conectează cu momentul prezent și te ancorează în „aici și acum” pentru a evita rememorarea trecutului și scrierea viitorului. Printre aceste tehnici recomand respirația conștientă, mișcarea conștientă, meditația, conectarea cu corpul prin tehnici de vizualizare, inventarul personal și jurnalul. Toate acestea pot fi integrate în viața de zi cu zi prin disciplină și au efecte benefice directe asupra sănătății corpului și psihicului uman. De asemenea, au beneficii secundare asupra relațiilor sociale și a implicării în comunitate.
Sănătatea mintală este un parametru esențial care aduce împreună elemente de funcționalitate pe specificitatea etapelor de vârstă – capacitate de învățare și auto-reglarea, succes școlar, integrare socială și profesională, relații sociale și dinamica familială, auto-cunoaștere și explorarea potențialului interior.
În anul 2018, în România, ponderea pacienților cu tulburări mintale și de comportament a fost de 2445 cazuri la 100.000 de locuitori. Prevalențe ce depășesc 3.000 de cazuri la 100.000 de locuitori au fost raportate de județele: Argeș, Vâlcea, Hunedoara, Olt, Buzău, Călărași, Gorj și Caraș-Severin. (Sursa: CNSISP – INSP**).

După perioada pandemiei, cel mai probabil, va crește ponderea pacienților cu tulburări mintale și sper, ca în același timp să fie valorizate serviciile afiliate sănătății mintale pentru a crește gradul de conștientizare și nivelul de intervenție specific.

Sănătatea mintală este responsabilitatea fiecăruia, dar și a societății!
*www.who.int
**www.insp.gov.ro/sites/