Cum să fac pace ca să mă accept?
Acceptarea de sine este privită ca un punct dificil de atins în transformarea interioară. Simplă nu e, dar nici imposibilă – asta le spun oamenilor în cabinet.
Campania Întreabă Psihoterapeutul Ediția Nr. 2 este un demers de informare și conștientizare cu privire la rolul psihoterapiei în viața oamenilor! De-a lungul anilor, constant am vorbit deschis despre impactul psihoterapiei, despre ce înseamnă terapia în viața unui psihoterapeut și a unei persoane care intră într-un proces psihoterapeutic. Și în acest an, dedic luna noiembrie acestei campanii în care îmi propun să intru în dialog cu voi și să trăiesc o parte a misiunii mele să facem împreună psiho-educație!
Î: Cum să fac să mă accept așa cum sunt? Poate am cearcăne, poate spun ceva greșit. Tot timpul mă cert și nu accept că am zile și zile.
R: Acceptarea de sine este privită ca un punct dificil de atins în transformarea interioară. Simplă nu e, dar nici imposibilă – asta le spun oamenilor în cabinet. Pentru început, este foarte bine că îți pui întrebarea: Cum să fac să mă accept așa cum sunt? Poate am cearcăne, poate spun ceva greșit. Tot timpul mă cert și nu accept că am zile și zile.
De aici încolo începe transformarea dacă ești dispus(ă) să treci la acțiune, fără să activezi instanța victimei. Acceptarea de sine înseamnă să ne vedem pe noi ca oameni la nivel general într-o primă fază, atât la nivelul aspectelor care ne plac la noi cât și a celor care nu ne plac.
Să te accepţi înseamnă să conştientizezi faptul că eşti valoros ca om prin simplul fapt că exişti. Să te accepţi înseamnă să te vezi ca un întreg – ca o persoană cu umbre şi lumini, cu puncte tari şi puncte slabe, cu convingeri și resurse, cu putere și vulnerabilitate și așa mai departe.
Instrumentul principal pentru a te dezvolta este acceptanța. Practic, atunci când vezi, ești conștient, accepți nivelul la care te afli, poți să faci pași spre acțiuni prin care să modelezi starea actuală pentru a ajunge cât mai aproape de cea ideală.
Transformarea intervine atunci când dai voie conștientizărilor să facă loc acceptării, atunci când te privești în oglindă cu blândețe și te bucuri că ai puterea să iei vălul de pe oglindă pentru a putea să modelezi atitudini, comportamente, stări, reacții și așa mai departe.
Am publicat anul acesta articolul Trăiești în acceptare? unde am scris despre 5 metode prin care să începi călătoria de acceptare și am punctat și ceea ce înseamnă și nu înseamnă acceptarea de sine. Citește întreg articolul, aici voi puncta pe scurt cele 5 metode prin care să te accepți:
- Intră în contact cu tine
- Râmâi sincer
- Clarifică plusurile și minusurile
- Planifică transformarea
- Acționează
Programează o ședință de psihoterapie apelând 0741188196, de luni până vineri, între orele 10-18.
***Răspunsurile au scop informativ și nu au rolul de a substitui în nici un fel intervenția psihoterapeutică, recomandările medicale sau diagnosticul clinic. Pentru orice informații punctuale este necesar să contactați un specialist în domeniul sănătății mintale.
Prețuiește-te acum, meriți!
Pe curând,
Codruța