Cum să …? Răspunsuri din Campania Întreabă
Campania Întreabă Psihoterapeutul Ediția Nr. 2 este un demers de informare și conștientizare cu privire la rolul psihoterapiei în viața oamenilor! De-a lungul anilor, constant am vorbit deschis despre impactul psihoterapiei, despre ce înseamnă terapia în viața unui psihoterapeut și a unei persoane care intră într-un proces psihoterapeutic. Și în acest an, dedic luna noiembrie acestei campanii în care îmi propun să intru în dialog cu voi și să trăiesc o parte a misiunii mele să facem împreună psiho-educație
Întrebarea nr. 1: Cum pot să corectez gândurile distructive (perfecționism, rigiditate, autocritică), astfel încât să le aduc pe o traiectorie sănătoasă?
R: Încep prin a spune că nu există o rețetă predefinită, tehnicile diferă de la persoană la persoană prin tot ce înseamnă experiența de viață.
În plus, perfecționismul, rigiditatea, autocritica, necesită explorări de sine stătătoare. Însă, ce poți face este să aplici strategia:
IDENTIFICĂ – observă și clarifică
ACCEPTĂ – integrează și împacă-te cu tine
SCHIMBĂ – prin stare de prezență, observator interior, acțiuni mici și constante care să te ducă spre starea/cadrul dorită/dorit
Stabilește tu cu tine ce înseamnă o traiectorie sănătoasă și apoi, vei tinde spre ea aplicând strategia.
Întrebarea nr. 2: Cum să remediez stările de anxietate, stres și panică?
R: Conștientizează, Acceptă, Schimbă! Fiecare persoană trăiește prin filtrele personale aceste stări și e necesar să parcurgă cei trei pași în ritmul său.
În derulara procesului pentru C-A-S nu există o rețetă predefinită, fiecare poate să aleagă modul de intervenție pentru gestionarea stărilor – unele persoane aleg: sportul ca remediu, altele psihoterapia pentru vindecare, alți oamenii recurg la tratament medicamentos.
Tema lunii octombrie, a avut în prim-plan anxietatea și atacul de panică, resursele din formate din recomandări și tehnici susțin modelul C-A-S. Verifică online resursele postate.
Întrebarea nr. 3: Cum să nu mai fiu vulnerabil(ă)?
R: Vulnerabilitatea este sănătoasă, normală, firească și necesară pentru ca fiecare persoană să trăiască autentic. Nu trebuie să scăpăm de vulnerabilitate. Ci, să înțelegem ce înseamnă și să o trăim asumat ca atare.
Vulnerabilitatea este putere.
Vulnerabilitatea este asumare.
Vulnerabilitaea este eliberare.
Vulnerabilitatea este înfricoșătoare.
Da, vulnerabilitatea este o abilitate de viață prin care te ancorezi în realitate dându-ți voie să te exprimi și să te arăți.Să exprimi vulnerabilitate poate fi adesea dificil și copleșitor, însă este acel ceva care face diferența în relații; care ajută relațiile să fie puternice și autentice; care oferă congruență în relații. E nevoie să știi de unde să începi să-ți exprimi vulnerabilitatea și cu adevărat important este să îți alegi bine contextul, relația, momentul pentru a rămâne în siguranță.
Negarea propriei vulnerabilități are în spate multe frici și convingeri limitative. Adesea aud în cabinet că pacienții spun că nu vor să fie vulnerabili pentru ca ceilalți să nu le vadă slăbiciunile.
Vulnerabilitatea nu este slăbiciune.
Vulnerabilitatea nu este rușine.
Vulnerabilitatea nu este frică.
Vulnerabilitatea înseamnă să îți asumi trăirile tale, să îmbrățișezi și momentele de disconfort emoțional și să reușești să crești, să iei cu lecții de viață care să te țină în contact cu mintea, emoțiile și corpul tău.
Așadar, nu e nevoie să scăpăm de vulnerabilitate!
Programează o ședință de psihoterapie apelând 0741188196, de luni până vineri, între orele 10-18.
***Răspunsurile au scop informativ și nu au rolul de a substitui în nici un fel intervenția psihoterapeutică, recomandările medicale sau diagnosticul clinic. Pentru orice informații punctuale este necesar să contactați un specialist în domeniul sănătății mintale.
Prețuiește-te acum, meriți!
Pe curând,
Codruța