De ce trăim frici și ce să facem cu ele?

Psihoterapie

De ce trăim frici și ce să facem cu ele?

Campania Întreabă Psihoterapeutul Ediția Nr. 2 este un demers de informare și conștientizare cu privire la rolul psihoterapiei în viața oamenilor! De-a lungul anilor, constant am vorbit deschis despre impactul psihoterapiei, despre ce înseamnă terapia în viața unui psihoterapeut și a unei persoane care intră într-un proces psihoterapeutic. Și în acest an, dedic luna noiembrie acestei campanii în care îmi propun să intru în dialog cu voi și să trăiesc o parte a misiunii mele să facem împreună psiho-educație!

Î: De ce trăiesc frici?

R: Fricile sunt parte din universul emotional al ființei umane și este sănătos să trăim frica. Important este cum ne raportăm la ea.

Frica este una dintre cele șase emoții primare care te conectează la viață! În esență, este un răspuns vital pe care-l activăm la acțiunea unui stimul fizic sau emoțional puternic. Adesea, asociem frica cu pericolul și implicit, o considerăm a fi o emoție negativă. Însă, ea ne ajută să activăm energie psihică pentru supraviețuire și depășirea pericolele. Și în același timp, poate genera în anumite moment motivația pentru a depăși un anumit aspect al vieții. Frica se activează în contexte în care efectiv există amenințări reale, dar se poate instala la nivel profund și atunci când există doar percepția unei amenințări.

Fricile se dezvoltă prin prisma experiențelor personale care au la bază micro-traume sau traume majore neintegrate. Aceste frici, în general, blochează evoluția persoanelor și pot genera o serie de afecțiuni. Adesea, în spatele deciziilor noastre sau a blocajului de a lua o hotărâre stă chiar frica. În culisele interiorului, frica ajunge să scrie scenarii, să joace rolul diverselor instanțe ale ființei și de aici poate prelua controlul funcționalității de zi cu zi.

Este important de clarificat ce frici sunt trăite, pe ce fond se activează și ulterior să fie integrate tehnici terapeutice de gestionare a fricilor. Predispoziția la factorul genetic generează tendințe de precauție și vigilență, în general, factorii de mediu devin copleșitori și generează blocaje emoționale acute.

5 metode prin care să gestionezi fricile (Citește AICI întregul articol pe care l-am scris pe această temă):

  1. Confruntă

2. Vorbește

3. Scrie

4. Respiră

5. Acționează

Programează o ședință de psihoterapie apelând 0741188196, de luni până vineri, între orele 10-18.

?***Răspunsurile au scop informativ și nu au rolul de a substitui în nici un fel intervenția psihoterapeutică, recomandările medicale sau diagnosticul clinic. Pentru orice informații punctuale este necesar să contactați un specialist în domeniul sănătății mintale.

Prețuiește-te acum, meriți!

Pe curând,

Codruța

trauma