Blog

Depresia post-partum se tratează, nu se ignoră!

Psihoterapie

Depresia post-partum se tratează, nu se ignoră!

Depresia post-partum aduce simptomatologie diferită de la persoană la persoană în funcție de mai multe aspecte – la unele femei apare încă din primele zile după naștere, iar în alte cazuri poate să apară chiar și după câteva săptămâni sau luni de la naștere. Depresia post-partum nu este o rușine!

Campania Întreabă Psihoterapeutul Ediția Nr. 2 este un demers de informare și conștientizare cu privire la rolul psihoterapiei în viața oamenilor! De-a lungul anilor, constant am vorbit deschis despre impactul psihoterapiei, despre ce înseamnă terapia în viața unui psihoterapeut și a unei persoane care intră într-un proces psihoterapeutic. Și în acest an, dedic luna noiembrie acestei campanii în care îmi propun să intru în dialog cu voi și să trăiesc o parte a misiunii mele să facem împreună psiho-educație!

Î: Ce înseamnă depresia post-partum?

R: Depresia post-partum este o tulburare afectivă frecvent întâlnită în rândul proaspetelor mămici. Simptomatologia diferă de la persoană la persoană în funcție de mai multe aspecte – la unele femei apare încă din primele zile după naștere, iar în alte cazuri poate să apară chiar și după câteva săptămâni sau luni de la naștere.

În general, în primele trei – patru zile după naștere, este firesc să apară schimbări dispoziționale. Proaspăta mămică se poate simți tristă, nu se poate concentra sau nu are poftă de mâncare, ori nu poate să doarmă. Aceste zile sunt recunoascute ca fiind „tristețea de după naștere” sau „baby blues”. Tristețea de după naștere este o etapă normală și va dispărea în 10-15 zile. Depășirea acestor zile are loc de la sine cu suport din partea celor dragi, alimentație echilibrată și eliberarea sănătoasă a emoțiilor. Dacă aceste simptome se accentuează cel mai probabil se instalează depresia postpartum și e necesar să se apeleze la sprijinul specializat al unui psihoterapeut.

Starea depresivă se instalează de regulă în primele 6 luni după sarcină, dar sunt și cazuri în care se manifestă încă din primele zile. Una din zece femei dezvoltă o astfel de afecțiune în urma nașterii și nu este din vina proaspetei mămici. Depresia este o tulburare și se tratează ca atare cu sprijin terapeutic, în anumite cazuri chiar și medicamentos.

Printre simptomele depresiei postnatale regăsim:

  • stare de irascibilitate și iritare psihică
  • sentiment de tristețe în cea mai mare parte a timpului
  • temeri, anxietate generalizată
  • frica de a nu-i face rău copilului
  • dificultăți de concentrare
  • incapacitatea de a se bucura de viață, de a privi în viitor
  • lipsa de vitalitate și de raporta la visuri și viitor
  • sentimente de inutilitate, de eșec sau vinovăție
  • îndoieli și îngrijorări legate de abilitatea de a îngriji copilul
  • lipsa de interes față de copil
  • insomnie sau somnolență, oboseală, chiar dacă somnul este suficient, poftă de mâncare scăzută sau exagerată, dorință sexuală scăzută, dureri fizice
  • în anumite cazuri chiar idei suicidare.

Este necesar ca proaspăta mămică să discute cu soțul, mama, sora sau cu consultantul pentru alăptare. Să își exprime stările emoționale și să ceară sprijin de specialitate. Sunt multe mămici care ascund ceea ce simt și pe termen lung acesta este un aspect care influențează depășirea stărilor depresive. Astfel, e nevoie de acceptare și asumarea faptului că e nevoie să acționeze și să nu rămână blocată în interior.

Depresia post-partum nu este o rușine! Însă, netratată reprezintă un risc major de instalare a unei tulburări cronice care afectează, evident, mama, dar și copilul și relațiile la toate nivelurile. Recomandat este ca mama să intre în psihoterapie pentru reglarea stărilor, iar dacă împreună cu psihoterapeutul decide necesitatea unui tratament medicamentos, se va lucre în echipă inter-disciplinară alături de un psihiatru care să prescrie antidepresive (atenție la impactul în alăptare!). Este important ca psihoterapia (sau medicația, daca este activă) să nu fie întreruptă la primele semnale că starea se ameliorează, este nevoie de restructurare profundă pentru vindecare.

Prevenția depresiei post-partum se poate face printr-un proces de auto-reglare emoțională înainte de a rămâne însărcinată ori pe parcursul sarcinii. Poți face asta prin: informare din surse sigure (despre sarcină, alăptare, echilibru psiho-emoțional), psihoterapie, sport și nutriție.

Multe proaspete mămici calcă pragul cabinetului de psihoterapie epuizate și cu depresie post-partum activă. După ce se activează procesul de vindecare, îmi mărturisesc că le-ar fi plăcut atât de mult să fii început psihoterapia înainte de naștere, să-și fii conștientizat niște trăiri până să aibă contact cu bebelușul. Le încurajez și le spun că niciodată nu e prea târziu, sigur ideal ar fi să facem prevenție și nu intervenție. Însă, cheia e să trecem la acțiune, chiar dacă există deja fond depresiv.

Dragă proaspătă mămică, ce să îți reamintești constant?

  1. Nu ești singură – rămâi în contact cu oamenii din jur și cere ajutor
  2. Nu e nevoie să le faci pe toate – cere ajutor
  3. Mănâncă, hidratează-te și odihnește-te, tu ai nevoie de tine și copilul tău are nevoie de tine
  4. Reconfigurează așteptările atunci când ceva nu funcționează, probabil te-aș provoca dacă aș spune să nu ai așteptări.
  5. Ia-ți timp pentru tine: pentru un duș cu răgaz, citește, fă-ți manichiura ori ceva ce îți dă o stare de bine, să-ți încarci bateriile
  6. Rămâi în contact cu persoane de sprijin
  7. Nu toate momentele sunt situații de criză, amintește-ți să și zâmbești și să te bucuri de clipele cu bebelușul tău.

Programează o ședință de psihoterapie apelând 0741188196, de luni până vineri, între orele 10-18.

?***Răspunsurile au scop informativ și nu au rolul de a substitui în nici un fel intervenția psihoterapeutică, recomandările medicale sau diagnosticul clinic. Pentru orice informații punctuale este necesar să contactați un specialist în domeniul sănătății mintale.

Prețuiește-te acum, meriți!

Pe curând,

Codruța