Depresia postnatală. Campania Întreabă Psihoterapeutul

_MM18501
Psihoterapie

Depresia postnatală. Campania Întreabă Psihoterapeutul

Întreabă Psihoterapeutul – Campanie de informare și conștientizare cu privire la rolul psihoterapiei în viața oamenilor – derulată pe parcursul lunii noiembrie 2020. Au ajuns la mine multe întrebări, iar răspunsurile sunt aici! Grija pentru sănătate este o responsabilitate ce revine fiecăruia dintre noi și nu se rezumă doar la sănătatea fizică, ci și la cea mentală și psiho-emoțională.

Î: Este posibil să sufăr de depresie după naștere dacă sunt foarte irascibilă și nervoasă aproape tot timpul? (menționez că dorm foarte puțin deoarece copilul se trezeste de câteva ori pe noapte și la 8-9 dimineața ne trezim).

R: Este posibil, însă nu se poate pune un diagnostic fără o explorare punctuală, simptomatologia diferă de la persoană la persoană în funcție de mai multe aspect – la unele femei apare încă din primele zile după naștere, iar în alte cazuri poate să apară chiar și după câteva săptămâni sau luni de la naștere.

În general, în primele trei – patru zile după naștere, este firesc să apară schimbări dispoziționale. Proaspăta mămică se poate simți tristă, nu se poate concentra sau nu are poftă de mâncare, ori nu poate să doarmă. Aceste zile sunt recunoascute ca fiind „tristețea de după naștere” sau „baby blues”. Tristețea de după naștere este o etapă normală și va dispărea în 10-15 zile. Depășirea acestor zile are loc de la sine cu suport din partea celor dragi, alimentație echilibrată și eliberarea sănătoasă a  emoțiilor. Dacă aceste simptome se accentuează cel mai probabil se instalează depresia postpartum și e necesar să se apeleze la sprijinul specializat al unui psihoterapeut.

Starea depresivă se instalează de regulă în primele 6 luni după sarcină, dar sunt și cazuri în care se manifestă încă din primele zile. Una din zece femei dezvoltă o astfel de afecțiune în urma nașterii și nu este din vina proaspetei mămici. Depresia este o tulburare și se tratează ca atare cu sprijin terapeutic, în anumite cazuri chiar și medicamentos.

Printre simptomele depresiei postnatale regăsim:

  • stare de irascibilitate și iritare psihică
  • sentiment de tristețe în cea mai mare parte a timpului
  • temeri, anxietate generalizată
  • frica de a nu-i face rău copilului
  • dificultăți de concentrare
  • incapacitatea de a se bucura de viață, de a privi în viitor
  • lipsa de vitalitate și de raporta la visuri și viitor
  • sentimente de inutilitate, de eșec sau vinovăție
  • îndoieli și îngrijorări legate de abilitatea de a îngriji copilul
  • lipsa de interes față de copil
  • insomnie sau somnolență, oboseală, chiar dacă somnul este suficient, poftă de mâncare scăzută sau exagerată, dorință sexuală scăzută, dureri fizice
  • în anumite cazuri chiar idei suicidare.

Este necesar ca proaspăta mămică să discute cu soțul, mama, sora sau cu consultantul pentru alăptare. Să își exprime stările emoționale și apoi să ceară sprijin de specialitate. Sunt multe mămici care ascund ceea ce simt și pe termen lung acesta este un aspect care influențează depășirea stărilor depresive. Astfel, e nevoie de acceptare și asumarea faptului că e nevoie să acționeze și să nu rămână blocată în interior.

Ai grijă de suflet!

Abonează-te la newsletter și rămâi la curent cu noi articole!

***Răspunsurile au scop informativ și nu au rolul de a substitui în nici un fel intervenția psihoterapeutică, recomandările medicale sau diagnosticul clinic. Pentru orice informații punctuale este necesar să contactați un specialist în domeniul sănătății mintale.