Digitalul în viața copilului

2
Dezvoltare personală / Psihoterapie

Digitalul în viața copilului

Copilul și psihicul său se dezvoltă în relație cu realitatea (concretă, fiziologică și relațională) prin experiențe concrete. Digitalul aduce în viața copilului și în relația părinte-copil o doză de superficial pe care e nevoie să o echilibrăm, folosindu-l cu măsură pentru scopuri bine delimitate.
Timpul petrecut online devine sănătos şi productiv atunci când este diversificat cu alte activităţi distractive, de dezvoltare a capacităţilor intelectuale şi fizice, lectură şi socializare, nu încurcă somnului; atunci când copiii folosesc ecranele, ei accesează şi urmăresc conținut de calitate.
Tehnologia în viața copiilor e nevoie să existe cu măsură. Ce înseamnă asta? O durată scurtă de expunere la ecrane, de preferat nu seara sau dimineața imediat după trezire, atenție la conținutul pe care copilul îl urmărește, echilibrarea timpului petrecut online cu timpul de socializare – contact cu natura – activități de dezvoltare personală și cognitivă, relaționare cu membrii familiei.
Ce alternative găsim pentru ca cel mic să nu mai petreacă timp îndelungat în fața ecranelor?
Ei bine, avem la îndemână cărțile – pe categorii de vârstă, sunt eficiente în dezvoltarea cognitivă, copilul își dezvoltă creativitate, gândirea critică și constructivă, găsește soluții și își dezvoltă vocabularul.
Antrenarea unei pasiuni este o alternativă valoroasă în lupta cu ecranele și noile tehnologii. Sigur, nu discutăm despre o pasiune care are în prim-plan jocurile pe calculator, ci mai degrabă discutăm despre activități sportive, artistice și așa mai departe.
Desigur, timpul de calitate petrecut în familie reprezintă o alternativă generoasă în detrimentul digitalului – de la a găti împreună până la jocuri de tip boardgames, până la a face curat în curte și în casă. Astfel, toți cei din familie sunt implicați, copiii își dezvoltă abilități de viață, relația părinte-copil să consolidează, părintele poate identifica emoții și trăiri interioare ale copilului pe care poate nu le-a observat în alt context.
Ai grijă de suflet!
Abonează-te la newsletter și rămâi la curent cu noi articole!
Sursa foto: internet