Echilibrul emoțional. Campania Întreabă Psihoterapeutul
Întreabă Psihoterapeutul – Campanie de informare și conștientizare cu privire la rolul psihoterapiei în viața oamenilor – derulată pe parcursul lunii noiembrie 2020. Au ajuns la mine multe întrebări, iar răspunsurile sunt aici! Grija pentru sănătate este o responsabilitate ce revine fiecăruia dintre noi și nu se rezumă doar la sănătatea fizică, ci și la cea mentală și psiho-emoțională.
Î: Cum poți să îți păstrezi echilibrul emoțional în această lume nouă, plină de frustrări, obstacole, stări de stres etc? Găsesc dificil să nu mă deranjeze opinile (eronate sau nu) ale celor din jur, ba chiar a persoanelor de pe internet. Este o lume în care toată lumea crede ca deține adevărul, iar multitudinea de perspective pe mine mă copleșește, nu mai știu ce să cred. Încerc să înteleg pe toată lumea, dar devine obositor.
R: Accesarea și păstrarea echilibrului emoțional reprezintă un proces complex care e nevoie să fie hrănit zi de zi prin autocunoaștere și explorare de sine. În acest fel se construiește stima de sine și încrederea în propriile idei, păreri, forțe și visuri.
Astfel, influența celor din jur, obstacolele, stresul, perspectivele externe nu vor mai interveni în echilibrul emoțional deoarece în mod conștient e se poate diferenția între ce e despre sine și ce e despre celălalt. Două ingrediente esențiale într-un astfel de context: procesul terapeutic și perseverența personală.
Alături de un terapeut se explorează lumea interioară și prin tehnicile terapeutice se construiește echilibrul, iar mai apoi e nevoie de consecvență și perseverență pentru a integra și hrăni schimbarea, respectiv echilibrul emoțional. De asemenea, sunt importante rutinele, activitățile de tip hobby-pasiune, echilibru viață personală-profesională, discuțiile cu cei dragi etc.
În contextul pandemiei COVID-19 este recomandat să rămânem la curent cu ceea ce se întâmplă, însă de evitat să te trezești și să adormi cu articole despre numărul de persoane infectate, statistici și așa mai departe. E de dorit ca focusul să rămână pe ceea ce funcționează în viața de zi cu zi și să păstrăm măsurile de protecție; să discutăm cu cei dragi și despre alte aspecte ale vieții și să ne dăm voie să visăm și să ne facem activitățile de zi cu zi cât mai bine posibil.
În viața de zi cu zi e nevoie să-i acceptăm pe ceilalți cu perspectivele lor, nu trebuie să-i înțelegem pe toți pentru că ar însemna să existe un consum interior major fără sens la nivelul bunăstării interioare.
Ai grijă de suflet!
Abonează-te la newsletter și rămâi la curent cu noi articole pe care le postez!
***Răspunsurile au scop informativ și nu au rolul de a substitui în nici un fel intervenția psihoterapeutică, recomandările medicale sau diagnosticul clinic. Pentru orice informații punctuale este necesar să contactați un specialist în domeniul sănătății mintale.