Educație în 10 ani de incubator107 în Sibiu. Un deceniu pentru educație din pasiune

Educație și pasiune. 10 ani de incubator107 Sibiu
Dezvoltare personală

Educație în 10 ani de incubator107 în Sibiu. Un deceniu pentru educație din pasiune

Educație și 10 ani de incubator107 în Sibiu, un mix care pare a fi un vis, dar de fapt, cei 10 ani sunt o realitate! De-a lungul timpului, echipa de voluntari s-a schimbat, însă misiunea a rămas aceeași ca incubatorul să fie Locul în care ORICINE poate învăța pe ORICINE, ORICE! Iar, mijlocul principal de comunicare a rămas social media, ești la curent cu noutățile incubator107 (FB)

În 28 martie, sărbătorim un deceniu de activități, în cadrul evenimentului dedicat sănătății mintale – Conferința de Sănătate Mintală. Mindset și Acțiune, desfășurată la Pasaj Hall în Sibiu cu sprijinul partenerilor de la Restaurant Pasaj. Curând vor fi lansate detalii cu privire la participarea la eveniment.

În februarie-martie 2014 s-a lansat proiectul incubator107 Sibiu ca o idee comunitară care încuraja oamenii să își împărtășească pasiunile și să își urmeze vocația încât să aibă grijă de propria educație. Se adresează tuturor celor care sunt dornici să își descopere talente ascunse, să cunoască oameni în ipostaze și contexte inedite, oameni care vor să se deconecteze de stres și responsabilități. De 10 ani facem cu resurse puține evenimente care ajung să schimbe viețile oamenilor după cum spun ei în diverse contexte.

În jurul proiectului s-a strâns o comunitate care crede în trei valori principale – educație nonformală, generozitate și pasiune. Încă de la început, Codruța Răbăgel s-a ocupat de coordonarea activităților, în prezent, rămâne un om de bază alături de întreaga echipă de voluntari (Codruța Răbăgel – psihoterapeut autonom cu practică privată în cabinetul individual de psihologie, cu atestat de liberă practică eliberat de Colegilor Psihologilor din România, derulez ședințe de psihoterapie online și în cabinetul din Sibiu.

Echipa incubator107 Sibiu este formată din voluntari și comunitatea (FB) care cred în puterea educației și se ocupă de organizarea și promovarea atelierelor, de construirea materialelor de promovare și de facilitarea de parteneriate. Organizăm ateliere și seminarii de dezvoltare personală prin care promovează pasiunile, inovația, experiențele de viață, sportul și un stil de viață sănătos, învățarea experiențială, lucrul de mână, reciclarea, sănătatea și frumusețea. De asemenea, s-a vrut dezvoltarea unei comunități dornice să crească, să împărtășească idei, pasiuni sau experiențe profesionale, contexte de viață și modalități de reușită și iată, în cei 10 ani de existență această dorință a tot crescut.

Până la pandemie, eram prezenți în comunitate cu două ateliere pe săptămână, ulterior, pe parcursul pandemiei am derulat activități de suport pe fond medical și apoi, după ce am fost în siguranță am revenit în comunitate cu două-trei ateliere pe lună.

Ideile de ateliere vin din comunitate. La începutul fiecărui atelier se anunță faptul că sunt așteptate propuneri de la oricine, despre orice temă cu fond educațional. Noile teme de ateliere vin din comunitate, respectiv de la speakeri/traineri/pasionați, de la participanți sau voluntari. Fiecare atelier durează aproximativ 90 de minute, aduce participanților un stil inovativ de transmitere de informații și de trăire a experiențelor de învățare în aici și acum. Pentru participarea la evenimente se sugerează o donație pentru acoperirea costurilor materialelor.

De-a lungul timpului implicarea în comunitate s-a concretizat în diverse moduri: evenimente de carieră – BuzzCamp – evenimente pentru tinerii studenți – membrii ai echipei au fost prezenți ca speakeri la trei ediții BuzzCamp – prezentând idei despre carieră, dezvoltare personală, succes, voluntariat și implicare civică. De asemenea, au fost organizate activități în parteneriat festivaluri de muzică – ArtMania și Airfield Festival unde au fost derulate ateliere hand-made în tematica festivalurilor. Proiectul Academia Părinților derulat în toamna anului 2015 se adresa părinților, educatorilor și viitorilor părinți.

Alte proiecte dezvoltate prin incubator107 Sibiu: Proiectul Adolescența. Imaginea de sine – activitate educaţională şi de implicare comunitară derulată cu scopul conștientizării nevoii de stimă de sine și echilibru psiho-emoțional – în Școala Gimnazială ”Aviator Ioan Sava” cu sediul în localitatea Alțîna, judeţul Sibiu; Proiectul Biblioteca vie în incubator107 Sibiu – 2018; Proiectul An nou cu suflet – 2019; Proiectul Joia cu Carte – citim povești în grădinițele din zona rurală din județul Sibiu; Club de carte pentru adulți, suport în pandemie în comunitate prin achiziționarea de materiale de protecție; fonduri aniversare pentru donații și altele. În plus, au fost stabilite o serie de parteneriat cu afacerile locale din Sibiu care găzduiesc serile de ateliere.

Un proiect important în această perioadă este Conferința de Sănătate Mintală din 28 martie 2024 care se află la a treia ediție și prin care sărbătorim cei 10 ani de incubator107 în Sibiu. Vom avea alături de noi specialiști din diverse domenii și vom discuta despre implicațiile sănătății mintale la nivel de setare mentală și acțiuni. Tema acestei ediții aniversare este: Mindset și Acțiune. Descoperă aici ediția nr. 1 a ediției în imagini și ediția nr. 2 aici – fotografi Paul Popa și Bogdan Terzea.

Proiectul incubator107 a pornit ca un experiment în mansarda casei Ştefanei Popa, membru fondator al acestei inițiative, în aprilie 2011, în Bucureşti. Experimentul s-a transformat într-un cadru de dezvoltare pentru tineri antreprenori, studenți şi angajaţi, aceştia fiind încurajaţi să îşi descopere şi să îşi dezvolte pasiunile, chiar să le transforme în idei de antreprenoriat. incubator107 a fost prezent la nivel naţional în sistem de franciză în Timișoara, Oradea, Cluj, Craiova, Brașov, Sibiu, Iași şi funcționau independent sub același nume și în același spirit. În prezent, doar la Sibiu se mai derulează activitățile.

În Sibiu, proiectul funcționează ca parte a Asociației TRICYCLE, fondată în Sibiu în 2009 din inițiativa unor tineri dornici de a construi o comunitate accesibilă celor care își propun să se dezvolte personal și profesional prin intermediul educației non-formale. Promovează spiritul civic inovativ, sportul, participarea activă la viața comunității, implicarea și educarea comunității cu privire la aspect de actualitate, de mediu, sănătate și cultură.