Eu și ceilalți, putem trăi în echilibru? Cum?
Cum să fiu mai blând(ă) cu mine încât să-mi păstrez echilibrul emoțional fără să-mi pese de ce e în jur și de ce spun ceilalți? Bună întrebarea, dar ce e și mai important, este să nu te oprești la a te întreba.
Campania Întreabă Psihoterapeutul Ediția Nr. 2 este un demers de informare și conștientizare cu privire la rolul psihoterapiei în viața oamenilor! De-a lungul anilor, constant am vorbit deschis despre impactul psihoterapiei, despre ce înseamnă terapia în viața unui psihoterapeut și a unei persoane care intră într-un proces psihoterapeutic. Și în acest an, dedic luna noiembrie acestei campanii în care îmi propun să intru în dialog cu voi și să trăiesc o parte a misiunii mele să facem împreună psiho-educație!
Î: Cum să fiu mai blând(ă) cu mine încât să-mi păstrez echilibrul emoțional fără să-mi pese de ce e în jur și de ce spun ceilalți?
R: Să fii blând(ă) cu tine este o chestiune de alegere conștientă încât să ai grijă de ce gândești, ce lași să te cuprindă la nivel emoțional, ce faci pentru tine și starea de bine, cum te raportezi la ceilalți și la viață.
În această întrebare avem de fapt 3 concepte:
- Relația cu sinele – prin blândețe
- Hrănirea echilibrului pentru stare de bine
- Eu și ceilalți – ce spun ceilalți despre mine
Pentru armonizarea celor trei concepte e nevoie să îți adresezi pentru început această întrebare zi de zi: Cum să fiu mai blând(ă) cu mine încât să-mi păstrez echilibrul emoțional fără să-mi pese de ce e în jur și de ce spun ceilalți? Dar, ce e și mai important, este să nu te oprești la a te întreba. Răspunde-ți ție, ce ai făcut zi de zi pentru blândețe, echilibru și raportarea la opinia celorlalți. Dacă nu știi cum se derulează lucrurile în prezent, nici nu știi spre ce vrei să te îndrepți. Așadar, pasul doi este să faci o diagnoză a prezentului. Pentru ca mai apoi să clarifici ce înseamnă și cum ai putea trăi blândețea, echilibrul și raportarea la ceilalți. Ulterior, al patrulea pas este să planifici acțiunea. Iar ca al cincilea pas, vei acționa zi de zi pentru ca tu să fii în cea mai bună versiune a ta și vei putea observa că astfel vei hrăni starea de bine și te vei raporta în mod sănătos la ceilalți.
Accesarea și păstrarea echilibrului emoțional reprezintă un proces complex care e nevoie să fie hrănit zi de zi prin autocunoaștere și explorare de sine. În acest fel se construiește stima de sine și încrederea în propriile idei, păreri, forțe și visuri.
Astfel, influența celor din jur, obstacolele, stresul, perspectivele externe nu vor mai interveni în echilibrul emoțional deoarece în mod conștient e se poate diferenția între ce e despre sine și ce e despre celălalt. Două ingrediente esențiale într-un astfel de context: perseverența personală și procesul therapeutic.
Alături de un terapeut se explorează lumea interioară și prin tehnicile terapeutice se construiește echilibrul, iar mai apoi e nevoie de consecvență și perseverență pentru a integra și hrăni schimbarea, respectiv echilibrul emoțional. De asemenea, sunt importante rutinele, activitățile de tip hobby-pasiune, echilibru viață personală-profesională, discuțiile cu cei dragi etc.
În viața de zi cu zi e nevoie să-i acceptăm pe ceilalți cu perspectivele lor, nu trebuie să-i înțelegem pe toți pentru că ar însemna să existe un consum interior major fără sens la nivelul bunăstării interioare.
Programează o ședință de psihoterapie apelând 0741188196, de luni până vineri, între orele 10-18.
***Răspunsurile au scop informativ și nu au rolul de a substitui în nici un fel intervenția psihoterapeutică, recomandările medicale sau diagnosticul clinic. Pentru orice informații punctuale este necesar să contactați un specialist în domeniul sănătății mintale.
Prețuiește-te acum, meriți!
Pe curând,
Codruța