Feminitatea. De la blocaj la echilibru

Mindful Training
Psihoterapie

Feminitatea. De la blocaj la echilibru

Feminitatea. De la blocaj la echilibru

Coco Chanel – o atitudine este mai importantă decât un chip perfect, o femeie bine îmbrăcată înseamnă o femeie simplu îmbrăcată şi în armonie cu sine si cu situaţiile de viaţă.

Feminitatea este un concept terapeutic, dar și spiritual care aduce în prim-plan trăsături specifice precum creativitate, conectare, resurse emoționale, putere constructoare, sensibilitate, delicatețe, focus pe proces, spirit suportiv și intuitiv.

La finalul lunii ianuarie am primit cu drag invitația de a răspunde unui interviu despre feminitate. Îi mulțumesc Anei de la Poftă de viață pentru invitație – odată cu această invitație, m-am bucurat să mă reconectez la un vis pe care l-am trăit în vara anului 2019 și anume primul retreat (foto AICI) pe care l-am organizat și facilitat (pandemia l-a anulat pe al doilea și până acum nu am mai avut curaj pe fondul crizei medicale să programez altul, mi-am promis că abia după ce voi știi că o să fim în siguranță într-un astfel de cadru voi da detalii).

Despre acel retreat, mi-a scris de curând Ana – am început să înțeleg mai bine feminitatea după ce am participat la retreat-ul tău, din acest motiv poate reușim să informăm mai multe femei. Abia aștept să vă spun data următorului retreat pentru echilibru psiho-emoțional, cel mai probabil va avea loc într-un loc magic din apropiere de Sibiu.

Revenind la feminitate și la ce înseamnă ea. Vă spun că feminitatea este o structură înnăscută, o conținem deopotrivă și femeile și bărbații. Ne face să manifestăm anumite atitudini și reacții și nu reprezintă o slăbiciune așa cum apare adesea în miturile despre femei.

Am împărtășit în interviul Frumusețe Feminină de pe blog-ul Poftă de Viață:

  1. Trăsături ale energiei feminine și forme de manifestare
  2. Metode pentru echilibrarea energiei feminine
  3. Elemente specifice energiei masculine
  4. Perspectivă despre carieră și renunțarea la feminitate
  5. Blocaje din inhibarea feminității

Pe baza interviului, am primit multe mesaje și întrebări pe Instagram și am decis să nu răspund doar în story, ci să rămână informația într-un articol – îmi place să spun că adesea știm lucruri, doar că avem nevoie să ni le reamintim. Așadar, întrebare – răspuns, întrebare – răspuns. Le-am structurat pe categorii, încât să fie mai simplu de citit și de integrat informația.

● Care este unul dintre elementele cele mai valoroase ale feminității?

Eu aleg să spun că unul dintre cele valoroase sau poate chiar cel mai valoros este puterea creatoare. Feminitatea aduce viață, construiește context sociale, generează delicatețe și sensibilitate. Îmi place să spun că femeia e ca un soare, atrage prin lumina sa și generează căldură; în acest mixt, se manifestă puterea creatoare.

● Are legătură copilăria cu manifestarea feminității în viața de femeie adultă?/ Dacă mama a fost feminină vei fi și tu?/Dacă părinții și-au dorit ca eu să fiu băiat, am preluat involuntar din asta mai multă energie masculină?

Întrebări foarte bune. De ce? Pentru că totul are legătură cu copilăria. În psihoterapie lucrez cu universul copilăriei pentru că în acea perioadă a vieții, copilul este ca un burete, absoarbe tot fără să filtreze ceva. Nu are capacitățile cognitive să filtre ceea ce vede, aude, simte și preia totul ca atare. Ulterior, poartă în viața sa ceea ce a auzit, văzut, simțit ca niște tipare predefinite care-i ghidează percepția despre lume și viață. În adolescență aceste tipare se cizelează din ce în ce mai vizibil, însă totuși poartă o amprentă puternică, iar în viața de adult, acele tipare moștenite din copilărie pot fi identificate și destructurate pentru a nu continua să genereze blocaje în relația cu sinele și cu ceilalți (atenție, acele tipare care sunt identificate ca fiind generatoare de blocaje, purtăm cu noi ca adulți și tipare echilibrate din primii ani ai vieții și în plus, nu trebuie să apară capcana în care tot ce nu merge bine înseamnă că e aruncat pe umerii părinților ori pe anii copilăriei).

 Copilăria ne expune la o serie de tipare comportamente și atitudinale. Motiv pentru care multe subiecte din viața de adult își au rădăcinile acolo. În funcție de modul în care mama își trăia feminitatea s-au instalat mecanisme prin care femeia-adultă din prezent poate să își exprime propria feminitate. Desigur, e nevoie să introducem aici și perspectiva primită din partea societății, a anturajului și a structurii de personalitate.

Îmi amintesc din copilăria mea imagini cu mama care emana feminitate prin eleganță, putere și emoții. De asemenea, prin faptul că se ruja și avea grijă de coafura sa ori de manichiura ei. Desigur, a fost și este un model pentru mine și am preluat tipare pe care le port și acum cu mine. De asemenea, îmi vin în gând alte câteva persoane pe care mi le amintesc cu drag că transmiteau feminitate și care au lăsat amprente în modul în care în prezent îmi trăiesc feminitatea.

Aș mai adăuga faptul că dacă nu a existat în mod direct un model de feminitate în copilărie, nu înseamnă că femeia adultă nu va conține elemente de feminitate, ele se extrag și se integrează, așa cum spuneam și din modele din societate, precum profesoare, persoane publice etc. ori din lecturi de cărți, reviste și media.

Dacă părinții și-au dorit ca eu să fiu băiat, am preluat involuntar din asta mai multă energie masculină? E dificil să spun da sau nu. Cert este că există o influență în sensul că adesea manifestăm elemente cu care ne investesc ceilalți. Însă, în acest exemplu, e nevoie de câteva detalii pentru un răspuns mai concret – detalii de tipul: s-a făcut ecograf și au știut pe parcursul sarcinii că urmează să vină pe lume o fetiță (atenție, femeile care acum au 35, 45, 55 de ani au trăit în viața intrauterină în vremuri în care ecografele nu erau la îndemână)?, nu s-a făcut ecograf și pe parcursul celor 9 luni s-au conectat cu băiețelul din burtă? etc.

Pot spune că și eu dacă aș fi fost băiat m-ar fi chemat Bogdan, tata și-ar fi dorit un băiat, motiv pentru care mai și glumeam pe tema asta în copilărie (el mai mult 😉 și cu toate astea, am fost oarecum răsfățată ca mezină a familiei și nu simt să-mi fi influențat în sens negativ manifestarea feminității.

Retreat feminitate – 2019, Valea Viștișoarei

● Cum poți să fii feminină sau să rămâi feminină atunci când ai o zi grea?/Poți renunța pur și simplu la feminitatea ta?

Rămâi feminină indiferent de zi pentru că ai, de fapt, o relație cu feminitatea ta, iar o relație nu se scurge pur și simplu într-o zi. Așadar, cheia este să fii conștientă de trăsăturile feminității pe care le conții, să știi pe care vrei să le dezvolți și să exersezi conectarea în aici și acum clipă de clipă. Pentru a hrăni relația cu propria feminitate să te cunoști, așadar, un proces de psihoterapie pentru explorare de sine e potrivit. Apoi, să exersezi acceptare momentelor dificile și a zilelor grele, nimeni nu are doar zile roz. În mod clar, să te bucuri de magia rutinelor, să îți acorzi pauze mindful și neapărat să știi să ceri și să primești ajutor.

Poți renunța cu mintea la feminitatea ta pe baza unor stări negative, a unor traume, însă la nivel profund tot vei conține feminitate, doar că nu e manifestată. Iar, energia masculine care va acoperi lipsa de manifestare a feminității, de fapt, reprezintă un mecanism de adaptare.

● Cum ne influențează energia feminină cuplul? Ce rol are energia feminină în cuplu?

Energia feminină nu influențează, este parte integrantă în relația de cuplu dintre un bărbat și o femeie. În spațiul relational al cuplului, energia feminine este cea care activează conectare, resurse emoționale, putere constructoare, sensibilitate, delicatețe, focus pe proces, spirit suportiv și intuitiv. Împreună cu elementele specifice energiei masculine, creează, hrănesc și dezvoltă relația.

Dacă elementele feminității devin arme ale instanței de victimă, așa cum uneori, trăsăturile masculinității devin armele instanței de agresor – se generează blocaje, tensiuni, conflicte mai mici sau mai mari.

● Vestimentația ne poate da energie feminină? Poate shopping-ul să ne facă să ne simțim mai feminine? Hainele pot să ne influențeze tipul de energie pe care îl manifestăm?

Vestimentația poate să sprijine activarea energiei feminine. Adesea, este mai la îndemână să începi echilibrarea dinspre exterior spre interior. Adică, de la haine și corp spre suflet și structura emotional-relațională.

Hainele pot influența modul de manifestare, știm că există și dress-code-uri în business și eticheta aceasta a adus femeilor anumite stiluri vestimentare pentru a se alinia partenerilor de afaceri și așa mai departe.

Orice primește valoare și semnificație din partea ta că te va face feminină va genera o anumită stare. Însă, e nevoie să privim și dincolo de ce se vede. De exemplu, shopping-ul poate să fie adesea o mască psihologică, prin care sunt ținute departe de asumare o serie de aspect. Pentru a clarifica, e nevoie de stare de prezență, de activarea instanței de observator interior și de întrebări. Așadar, grijă la măști, mecanisme de apărare și strategii de coping – toate se pot gestona într-un process de reflecție personală ori psihoterapie.

● Cum se derulează un retreat de feminitate? Dar un workshop?

De-a lungul anilor, am ales să lucrez în sesiunile de grup doar cu femei, ulterior am deschis sesiunile și domnilor. În cadrele dedicate feminității, aleg lucrez terapie de grup, conectare cu natura, tehnici de mindfulness specifice, journaling, meditație ghidată. Pot fi exerciții, cadre le numesc eu pentru că ele conțin o structură complexă, interactive sau individuale, le construiesc astfel încât să genereze conștientizări și apoi să prelucrăm un plan de intervenție, respectiv de acțiune. De asemenea, pun mare accent pe siguranță și confidențialitate, ascultare, timp și spațiu alocat fiecărei persoane, exprimare prin culoare, sharing și journaling (le scriu în engleză pentru au mare sens așa și pentru că le-am studiat în engleză – ar înseamnă în română împărtășire și scriere în jurnal) – sunt tehnici necesare pentru ancorare și suport.

Retreatul presupune trei zile de lucru – aproximativ 6-8 ore de cadre punctuale alături de mine și alături de invitatele mele (pe teme conexe psihoterapiei și mindfulness):

► cadre de psihoterapie,

► ateliere de gătit,

► sesiuni de mindfulness prin culoare,

► meditație ghidată etc.

Retreat feminitate – 2019, Valea Viștișoarei

O sesiune/un workshop are o durată restrânsă – de 90 de minute ori 3 ore și o temă specifică, nu include teme pe larg ca într-un retreat, timpul alocat fiind mult mai scurt. Adesea, se lucrează la sol pe salteluțe ori pe perne, cu sau fără materiale de suport. Întotdeauna există o meditație ghidată și muzică ambientală.

Sesiune – workshop feminitate 2018

● Ce părere ai despre feminismul extrem? Este intimidant pentru bărbați? Cum resimt bărbații acest tip de feminism?

Echilibrul este doza de sănătate. Tot ce ajunge în zona de extremism vine dintr-un spațiu al rănilor emoționale, dintr-un anumit nivel de maturitate psiho-emoțională Sunt de părere că feminismul extremist nu intimidează bărbații, ei probabil devin defensive ori se retrag. Oricum ar fi, generează tensiune, dezechilibru și adesea conflict.

● Rolul de mamă ne face să fim mai feminine?

Depinde de la persoană la persoană cum percepe și cum integrează acest nou rol în viața de zi cu zi. Nu există o regulă general valabilă. Sunt mame care-mi împărtășesc în programele de sănătate mintală pe care le derulez în companii pentru angajați că după ce au devenit mame și au revenit din concediu de creștere copil au simțit că feminitatea lor e un minus, motiv pentru care s-au adaptat și au manifestat o doză considerabilă de energie masculină, dar asta nu înseamnă că nu mai erau feminine.

În același timp, lucrez cu mame în ședințe de psihoterapie și-mi spun că nu mai au timp să simtă, să gândească, să facă ceva pentru ele. Că viața se învârte în jurul copilului și că ele nu se mai recunosc. Așadar, aici putem observa o serie de blocaje, iar intervenția terapeutică are în prim-plan relația cu sinele, relația cu copilul, relația de cuplu și rolurile asociate. Viața unei femei, proaspătă mămică, nu ar trebui să se rezume doar la existența copilului, ea există dincolo de rolul de mamă.

Și da, aud în ședințe și mame care se re-descoperă pe ele odată ce și-au însușit un nou rol, simt că înfloresc și că sunt din ce în ce mai conștiente de propria feminitate.

Nu e nimic rău în nici una din situații. Important e să fie activă starea de prezență – acel awareness despre care se scrie în literatura de specialitate.

● Metode pentru echilibrarea energiei feminine:

E nevoie în primul rând de cunoaștere și claritate, să știi ce e energia feminină, ce înseamnă cea masculină. Pentru unele persoane mai simplu e să înceapă această echilibrare din exterior spre interior și e un start și acesta, cheia e să nu se oprească demersurile acolo. Adică, poți alege să scoți din șifonier hainele care îți transmit energie feminină și să le porți (fuste, rochii, cămăși satinate, culori calde, bijuterii, eșarfe). Să îți îngrijești corpul – de la mișcare și nutriție până la rutine de îngrijire corporală (manichiură, masaj, creme etc.).

Și în mod clar, e necesar să intri în profunzimea lucrurilor pentru a re-calibra energia feminine. Cum?

  1. Să reflectezi – folosești reflecția ca metodă prin care descoperi ce și cât conții din diada energiilor, ce beneficii ai și așa mai departe.
  2. Să-ți activezi creativitatea în mod conștient: dans, pictură, croșetat, gătit, creat diverse elemente.
  3. Să îți setezi intenția de a hrăni energia feminină zi de zi – faci o listă cu trăsăturile feminine, zilnic alegi una pe care te focusezi să o antrenezi.
  4. Să notezi un jurnal al emoțiilor – observi ce ai simțit, identifici starea și o integrezi.
  5. Să faci psihoterapie pentru explorare de sine și restructurare personală care să te sprijine să te eliberezi de tipare, convingeri, blocaje și să construiești obiceiuri sănătoase care să te pună în contact cu sinele profund.
Mindful training 2019

Voi încheia și de această data cu motto-ul meu de suflet, care este în sine o strategie terapeutică:

Prețuiește-te acum, meriți!

James E. Faust – feminitatea nu înseamnă numai ruj, coafuri stilate şi haine la modă. Este împodobirea divină a umanităţii. Îşi găseşte expresia în puterea ta de a iubi, în spiritualitatea ta, în delicateţea, strălucirea, sensibilitatea, creativitatea ta, farmecul tău, graţia, bunătatea, demnitatea şi tăria ta interioară.

Instagram – Poftă de viață