Mersul la psihoterapie

practici de mindfulness cu codruta rabagel
Dezvoltare personală / Mindfulness / Psihoterapie

Mersul la psihoterapie

De ce ai merge la psihoterapie? Sau când știi că e nevoie să mergi la psihoterapie?

Ei bine, nu este un moment anume, nu trebuie să faci asta cândva anume. Este o decizie personală care vine odată cu o provocare pe care viața ți-o aduce sau poate cu un moment de maximă fericire, moment căruia nu știi cum să-i faci față!

Momentele dificile prin care trecem cu toții ne pot aduce în cabinetul de psihoterapie. Nu e simplu să treci peste un divorț, moartea unei persoane dragi, aflarea unui diagnostic, o traumă din copilărie ori altă provocare! Nu e simplu, însă, vă spun sigur că nu e imposibil!

Clipe grele lasă în urma lor fisuri în suflet și în minte. Rămân doar acele amintiri grele și apăsătoare și poate regretul că nu au fost lucrurile făcute altfel. Ei bine, procesul psihoterapeutic te ajută să eliberezi energia negativă, să accepți ceea ce a fost, să de detașezi, să îți iei ce e mai bun din tot ceea ce ai trăit pentru a merge mai departe cu inima împăcată și cu o lecție învățată.

Tehnicile de psihoterapie și procesul în sine înseamnă multă acceptare și iertare pentru a face pași spre conștientizări autentice care mai apoi să permită schimbarea de viziune și de atitudine. Toate acestea permit să apară modificări în comportamentul tău față de tine și de ceilalți.

Așadar, mergi la terapie, în general, când ceva nu funcționează în viața ta, când tu sau cei din jur au o afecțiune ori un diagnostic dificil. Vizitezi cabinetul de psihoterapie când nu reușești să treci peste probleme și nimic nu mai e cum îți dorești.

Ei bine, pe de altă parte, poți merge la psihoterapie și atunci când apare în viața ta o schimbare în bine, acest bine poate să vină la pachet cu o noutate stranie pe care să nu știi cum să o gestionezi. Modelul psihoterapeutic te ajută să conții acele aspecte pozitive și să le integrezi în viața ta. O căsnicie fericită sau venirea pe lumea a unui copil sunt doar două exemple de momente în care poți avea alături de tine terapeutul. Fiecare clipă de bine, practic, aduce schimbare și de cele mai multe ori, schimbarea e întâmpinată de rezistențe și de frici.

Iată, chiar și în clipele în care te simți fericit, poți merge la psihoterapie pentru a învăța să integrezi bucuria în ființa ta și în viața; și totodată, să descoperi cum să fructifici starea aceasta și să o menții.

Se spune că e simplu să cucerești succesul, însă mai greu să rămâi la standardele succesului. Așa s-ar putea să fie și cu starea de bine, e relativ simplu să ajungi să o trăiești. Însă, provocarea este să știi cum să o păstrezi în viața ta. Iar alături de psihoterapeutul tău, vei învăța cum să faci asta!

Mersul la terapie poate să devină un stil de viață, așa cum îți faci un set de analize să te asiguri că e totul în regulă cu corpul tău, fix așa poți să îți faci timp și pentru sufletul tău pentru a face o vizită în cabinetul de psihoterapie.

Codruța