Minciuna…cu picioare scurte
Minciuna are picioare scurte, așa se spune din bătrâni și învățăm zicala asta încă din copilărie. Însă, de multe ori, copilul ajunge adult și deși cunoaște proverbul, folosește minciuna ca pe o cale prin care nu își poate asuma că nu mai vrea, că nu poate, că nu știe, că una și alta.
Minciuna în sine este un act psihic complex pe care oamenii îl performează conștient sau mai puțin conștient, depinde de context și de cât de mare este interesul. Apare ca o selecție a informațiilor și exprimarea lor în funcție de avantajele pe care mincinosul le are.
Din punct e vedere psiho-social, minciuna este o strategie de coping prin care mincinosul încearcă să se adapteze și să se protejeze în primul rând de complicata sa realitate. Oamenii simt minciuna, oamenii văd minciuna și o taxează!
Sunt persoane care încă de la telefon simt că te vei retrage, că nu vei da ochi și nu-ți vei asuma direct faptul că nu poți să faci față unei situații. Oricât ai încerca să găsești un motiv plauzibil pentru a nu te prezenta la o consultați sau într-o zi de vineri la serviciu, celălalt de la capătul firului a mai întâlnit multe situații ca a ta și deja vede dincolo de mesajul transmis.
Cum descoperi minciuna? Prin incongruența din gesturi, mimică, tonalitate, ezitare, tăcere – cuvinte și mesaje. Axiologic vorbind, minciuna arată nemulțumirea față de propria persoană sau de realitatea trăită, lipsa de asumare și nevoia de schimbare rapidă neintegrată! Omul nu e pregătit să își dea jos măștile sociale și fricile sunt mai mari decât ceea ce poate duce.
Studiile spun ca aproximativ 4% din oameni sunt mincinoși și mint chiar foarte bine. În era tehnologiei, ei se acund cel mai bine după mesaje scrise prin sms sau pe facebook. Scriu miniciuna, o trimit și gata, dar asta nu înseamnă că gestul nu e depistat.
Cum poți sesiza că cineva te minte? Rămâi vigilent, observă incongruența dintre ce spune verbal și ce arată corpul său care poate se fâstâcește, se face mic, se strânge. Dacă discuția are loc prin telefon, observă ezitările – tăcerea – incongruența tonalitate – vorbe, adresează întrebări filtru. Dacă îți scrie și primești multe detalii – și am plecat, aproape am ajuns, dar s-a întâmplat și ne întoarcem pentru ca mai târziu să…atunci e posibil să fie o gogoșică. Dă crezare și intuiției tale, vezi ce îți spune, iar dacă mergi mai departe, fă un joc, pune mincinosul să spună iar povestea, de data asta de la coadă la cap!
Minciuna de fapt înseamnă că îi minți pe alții, dar cel mai trist este că te minți pe tine!