Practica de mindfulness. 5 elemente cheie

DSC_2817.landscape
Mindfulness

Practica de mindfulness. 5 elemente cheie

Poate te-ai întrebat de multe ori ce înseamnă de fapt acest cuvânt „mindfulness” sau ce îți oferă practica de mindfulness. E clar că înainte de a spune că vrei să practici o metodă anume este nevoie să te informezi încât să descoperi dacă ceva ți se pare atractiv. Și apoi, să începi să experiementezi pentru a gusta puțin câte puțin din beneficiile pe care le trăiești.

În general, viața ne învață să trăim pe pilot automat, societatea susține curentul multi-tasking ca trend și psihoterapeuții promovează viața trăită conștient!

Oamenii se lasă conduși ori de minte, ori de suflet, astfel apar conflicte, supărări, frustrări și boli. Până nu ajungem să ne întoarcem atenția spre noi înșine, toate acestea tot apar. Sunt diverse metode prin care poți să ieși din cercul bolilor, al anxietății și așa mai departe. O astfel de metodă este trăirea mindful – care te sprijină să rămâi focusat pe prezentul pe care îl ai și în felul acesta să îți schimbi obiceiurile, să devii mai ancorat în aici și acum, să dezvolți compasiune de sine și un mod sănătos de relaționare cu sinele și cu ceilalți! În cabinetul de psihoterapie integrez tehnici de mindfulness în derularea proceselor de vindecare pentru a oferi suport sporit oamenilor care calcă pragul cabinetului.

Când ești conectat la ceea ce se întâmplă în prezent – ești conștient de gândurile, stările emoționale pe care le simți, observi lucrurile din jur și detalii care fac diferența între sănătate și toxicitate psiho-emoțională. Relații cu cei din jur se îmbunătățesc, ai șanse mai mari să îți trăiești visurile și trăiești o viață armonioasă, vei putea să faci față cu bine unor momente de criză și să îți continui viață fără instalarea unor traume psiho-emoționale.

5 elemente cheie pentru practica de mindfulness

  1. informare sănătoasă – alege să te informezi din surse avizate care să ofere detalii cu privire la tehnici și obiceiuri mindful; fie că alegi să citești bloguri, cărți ori să urmărești video-uri, alege să filtrezi informațiile și să nu cazi în extrema în care doar acumulezi informație
  2. adresarea de întrebări – tehnica întrebărilor este o modalitate de a explora relația cu sinele și de a primi informații de la specialiști. Așadar, pune-ți întrebări despre tine, despre ce simți, ce gândești etc. și de asemenea, atunci când nu știi cum să te raportezi la un element din practică, întreabă un specialist.
  3. exersarea conștientă – trecând prin informare și adresarea de întrebări, urmează apoi partea de antrenament prin care să pui în aplicare ceea ce ai descoperit. Aici e nevoie să îți iei timp și să îți dai timp. De asemenea, e important să nu lași deoparte punctele unu și doi, continui să le explorezi pe măsură ce exersezi.
  4. disciplină zi de zi – o singură practică de mindfulness nu face minuni, însă îți arată că poți să înveți să construiești cea mai bună versiune a ta dacă ești atent la corp, emoții și gânduri. A fi constant și disciplinat va face diferența între tine și o altă persoană care citește mult despre mindfulness și care exersează o dată pe lună. Doar dacă exersezi conștient vei observa beneficiile pe care mindfulness-ul le aduce în viața ta.
  5. grupul de sprijin – vei putea observa că atunci când ai un grup de suport cu care alegi să îți continui călătoria, vei reuși să te bucuri de un nivel mai profund al tehnicilor. Fie că este un grup virtual sau unul care se întâlnește constant face-to-face, este important să ai discuții și să descoperi cum învață și cum practică alții.

Ce poți să faci tu acasă?

  • alege un spațiu în care să ai parte de liniște, ia cu tine o pătură pentru a te acoperi pentru că odată intrat în starea de relaxare, corpul tău are tendința să se răcească
  • pune-ți căștile și o muzică relaxantă sau o meditație
  • ia-ți pentru început 3 sau 10 minute pentru a rămâne conectat la muzică ori meditație
  • lasă gândurile să zboare fără să le judeci în vreun fel
  • observă la final cum te simți, ce gânduri te-au furat pentru o clipă de la momentul de liniște
  • *pe măsură ce vei exersa și vei trece prin cele cinci elemente cheie vei putea explora diverse tehnici de mindfulness

Starea mindful emană din suflet, nu poate să fie dobândită de la alții, ci este descoperită în interior prin lucrul constant cu noi înșine. Să trăiești mindful este un stil de viață de care te poți bucura tu și cei dragi.

Sper că te-am făcut curios și treci la acțiune încât în anul 2021 să trăiești zilele cu mai multă stare de prezență!

Citește aici mai multe despre cum le poți face cunoștință și celor dragi cu trăirea în prezent.

Alătură-te comunității mele abonându-te pe site la Newsletter aici pe site pentru a rămâne la curent cu articolele și campaniile pe care le derulez!

Ai grijă de suflet,

Codruța

Mindfulness zi de zi
Practica mindfulness psih. Codruța Răbăgel