Prima zi de școală pentru părinți
Emoțiile de toamnă în prima zi de școală nu sunt doar ale copiilor, sunt și ale părinților care poartă-n suflet copilul lor interior cu amintiri frumoase sau mai puțin frumoase din vechi răstimpuri.
Copilul trăiește momentul, se bucură de hainele noi poate, de florile pe care le ține-n brațe ori pur și simplu de revederea de la școală sau de întâlnirea ce dintâi cu școala, cu un alt univers. El simte în aici și acum tot ce are-n jur și se bucură sau se sperie.
Copilul are nevoie de tine, dragă părinte și în prima zi de școală și în fiecare din următoarele 169! Vrea să știe că ești deschis să-l asculți, să-l vezi, să-l întrebi mai multe, dincolo de Cum a fost azi la școală? E nevoie să știe că tu faci toate astea!
Copilul se teme de necunoscut, de schimbare, iar tu, dragă părinte e nevoie să rămâi aproape să-i călăuzești pașii spre noul drum ca să învețe să pășească cu curaj. Să învețe să e în regulă ca uneori să nu-ți placă tot ce e la școală, dar că e nevoie să nu se dea bătut, ci să exploreze și să descopere, să aleagă și să crească.
Copilul poate să refuze, să se răzvrătească și să strige. Temperează-ți, dragă părinte tonul, ajustează atitudinea și oglindește-i cu blândețe că e nevoie să se liniștească pentru ca tu să-l ajuți.
Copilul este extraordinar și reușeste și azi și mâine. Are rezultate bune și vrea din ce în ce mai mult! Rămâi cu el, dragă părinte și apreciază-i momentele bune, sărbătorește cu el și amintește-i că e în regulă să și greșească.
Copilul suferă pentru că se simte neiubit, neacceptat, nevăzut în clasă. Dragă părinte, amintește-i care sunt resursele lui, ce are bun și valoros să ofere; dă-i idei de ce întrebări poate să adreseze celorlalți, explorează cu el ce ar putea să făcă. Niciodată nu-i spune, Lasă că va trece!. În sufletul lui, nu va trece niciodată, dacă nu ești acolo să-l sprijini.
Copilul rănește, umilește colegi, jignește ori mușcă. Dragă părinte, conectează-te cu el, depășește momentul De ce faci asta? Ție ți-ar plăcea? Explorează, crează momente de conectare și timp de calitate împreună, satisfă nevoile afective și vorbește-i deschis despre ce se întâmplă și ce consecințe apar.
Dragă părinte, totul va fi bine! Atunci când obosești, când simți că nu mai poți, e în regulă să ceri ajutor, să faci echipă cu partenerul de viață, cu copilul, cu învățătoarea și așa mai departe. Luminița de la capătul tunelului nu este o iluzie, ea chiar există, doar că nu o vezi acum!
Dragă părinte, ai încredere în tine că semințele pe care le-ai sădit în copilul tău vor da roade, udă-le bine cu ce știi că ar aduce roade bogate: iubire, acceptare, înțelegere, limite, oglindire, blândețe, reguli, răbdare, echilibru, bucurie, responsabilități și trăire în prezent!
Dragă părinte, ceva nu merge bine? Acceptă că e în regulă să și greșești, nimeni nu te-a învățat să fii părinte, dar poți învăța cum să fii o versiune mai bună a ta din rolul de părinte. Citește, aplică, întreabă, află și treci la acțiune și azi și mâine și în fiecare zi! Alegere resursele care ți se potrivesc, descarcă Ebook-ul gratuit Ghid pentru părinți. Relația părinte-copil [aici]
Emoții de tot felul, gânduri, temeri și scenarii despre cum va fi și ce va face copilul, toate sunt firești. E în regulă să-ți dai voie să vezi, să simți și să exprimi. Cu grijă la exprimat încât să nu-i transmiți copilului ce e al tău!
Dragă părinte, tu mergi la școală în fiecare zi, încă de când ai devenit părinte! Educatorul tău este chiar copilul tău! Să aveți zile de școală cu zâmbete și reușite!