Puterea intenție. Carte de suflet

DSC_2817.landscape
Mindfulness / Psihoterapie

Puterea intenție. Carte de suflet

Scriam în articolul Setarea mentală îți schimbă viața faptul că mintea ta este capabilă de tot ce îți dorești și îți imaginezi. Mai e nevoie și să îți propui clar ce vrei să realizezi și să îți construiești noi tipare mentale pentru a reuși.

Luna ianuarie a acestui an este despre tema setării mentale și mi-am propus să dezvolt rubrica Recomandări terapeutice – Carte de suflet, unde vei descoperi o serie de titluri pe care să le citești în 2021.

Vorbesc des despre puterea cuvintelor. Se spune că ne deosebim de animale prin graiul cuvintelor și ne aducem mai aproape unii de alții prin comunicarea verbală cu precădere. Ei bine, eu cred mult în esența cuvintelor pe care ni le adresăm nouă înșine și evident și celorlalți. Ceea ce îți spui îți setează traiectoria fiecărei zile și experiențele cele mai banale. Urci sau te prăbușești prin cuvintele pe care le spui ca săgeți pentru creier și suflet!

Cuvintele îți modelează creierul și reglează stresul fizic și emoțional pe care îl trăiești zi de zi. Fiecare cuvânt pe care îl folosești, fie în gând, fie rostit, este încărcat de o energie personală și implicit de semnificație proprie. Așadar, ceea ce gândești conturează o intenție pe care vei ajunge să o trăiești, practic cuvântul pune în practică gândul fie că vrei, fie că nu.

În cartea Puterea intenției, Dr. Wayne W. Dyer vorbește despre șapte fațete ale intenției pe care omul le poate dezvolta: creativitatea, iubirea, frumusețea, bunătatea, abundența, receptivitatea și expansiunea. Pune accent pe esența conștientizării ca pas decisiv în procesul transformării.

puterea intentiei 2
Sursa foto: arhiva personală

Pornind de la definiția generală a intenției – „scop sau țel puternic, însoțit de hotărârea de a produce rezultatul dorit”, autorul oferă o serie de principii pe care le poți activa prin voință puternică pentru a trăi conectat la intenția ta. Menționez faptul că pornind de la aspecte psihologice, aduce în discuție neuropsihologia, cât și spiritualitatea ca potențialități ale firii umane.

Cartea își propune, așa cum transmitea Patanjali să trezească la viață „forte, facultăți și talente adormite” pentru ca tu să te descoperi ori să te construiești în întreaga ta măreție.

Vă împărtășesc patru pași către intenție pe care Dr. Wayne W. Dyer le exemplifică în cartea Puterea intenției:

  1. Disciplina ca o primă etapă în care e nevoie să-ți antrenezi corpul să acționeze având ca lider gândurile pentru activarea sănătoasă a dorințelor
  2. Înțelepciunea va fi cea care armoniza gândurile spre vigilență, concentrare și răbdare de antrenare conștientă în ritm propriu
  3. Iubirea este al treilea pas în care înveți să iubești gândurile, disciplina, dorințele, resursele și așa mai departe
  4. Abandonul de sine pe care eu îl văd ca pe acea etapă în care cunoști bine planul, strategia, te-ai antrenat, ai iubire și înțelepciune în gând și suflet și pur și simplu trăiești intenția.

Puterea intenției stă în ceea ce ne propunem, în ceea ce vrem și ce nu vrem. Creștem prin cuvinte și cădem tot prin cuvinte; succesul și eșecul mai întâi se conturează în viața ta prin gânduri și prin cuvintele pe care le rostești. Modul în care dezvolți limbajul interior se reflectă direct în viața de zi cu zi prin faptul că-ți trăiești intențiile.

Dr. Wayne W. Dyer (1940-2015) s-a format ca psiholog la Wayne State University și a devenit cunoscut de-a lungul timpului ca „părintele motivației”, promovând psihologia motivațională și o serie de programe educaționale pentru dezvoltare educațională. Cărțile sale au în prim-plan ideea că ești ceea ce gândești și poți să reușești tot ce îți propui prin puterea cuvintelor.

Îți recomand să comanzi cartea Puterea intuiției de la librăria online Cărți și Cafea susținând astfel antreprenoriatul local. Aici poți asculta MindfulTalks cu Matei Șuică – omul din spatele Cărți și cafea, discutăm despre Universul cărților.

Alătură-te comunității mele abonându-te pe site-ul meu la Newsletter pentru a rămâne la curent cu articolele pe care le scriu despre teme psihoterapeutice și de mindfulness!

Ai grijă de suflet,

Codruța

puterea intentiei
Sursa foto: Cărți și Cafea