La ce vârstă ducem copilul la psiholog? Campania Întreabă Psihoterapeutul

practici de mindfulness cu codruta rabagel
Psihoterapie

La ce vârstă ducem copilul la psiholog? Campania Întreabă Psihoterapeutul

Întreabă Psihoterapeutul – Campanie de informare și conștientizare cu privire la rolul psihoterapiei în viața oamenilor – derulată pe parcursul lunii noiembrie 2020. Au ajuns la mine multe întrebări, iar răspunsurile sunt aici! Grija pentru sănătate este o responsabilitate ce revine fiecăruia dintre noi și nu se rezumă doar la sănătatea fizică, ci și la cea mentală și psiho-emoțională.Î: Este recomandată vizita copiilor la psihoterapeut? (Ex: cum este recomandată la dentist). Dacă, da de la ce vârsta sau cu ce condiții?

R: Vizita la psiholog e nevoie să devină o normalitate în familie, iar o persoană învață asta încă din copilarie. Așadar, vizita la psiholog cu copilul este de dorit nu doar în cazul unei probleme, ci pe întreg parcursul copilăriei. În felul acesta, se face evaluare și prevenție, fiind evitată intervenția directă după apariția unor dezechilibre.

Recomandările legate de vârstă sunt diverse – însă, în jurul vârstei de 4 ani se poate face o vizită la psiholog cu scopul de a observa statusul dezvoltării psiho-emoționale (*se aplică doar dacă nu sunt probleme identificate de către părinți, pediatru sau medicul de familie mai devreme).

Ulterior, se poate stabili cu psihologul la cât timp e potrivită o nouă vizită în funcție de cele identificate și de etapa de dezvoltare în care se află copilului. E nevoie ca părinții să fie activ implicați în parteneriatul cu psihologul, să pregătească copilul pentru ședință. Rare ori lucrez doar cu copil sau direct cu copilul deoarece mai întâi e nevoie să cunoasc tabloul familial de ansamblu și relația părinte-copil. În plus, e nevoie să cunoaștem faptul că un copil oglindește părinții, motiv pentru care în majoritatea cazurilor, părinții e nevoie să intre într-un proces de terapie și să ducă schimbarea în relația cu copilul.

Recomand părinților să țină cont de câteva aspecte pentru a identifica semnale care impun o vizită în cabinetul de specialitate: dezechilibre în rutina zi-noapte, dificultăți ale somnului, dificultăți alimentare, instabilitate emoțională fără justificare contextuală, întârzieri în dezvoltarea limbajului sau exprimare rudimentară, relaționare defectuoasă cu copiii de aceeași vârstă sau cu adulții din jur.

În principiu, un copil care este integrat în sistemul educațional de stat este observat de către un consilier școlar, în sistemul privat poate există chiar psiholog. Însă, părinții sunt cei care pot observa în mod direct semnalele care necesită o programare în cabinetul de specialitate!

Ai grijă de suflet!

Abonează-te la newsletter și rămâi la curent cu noi articole pe care le postez!

***Răspunsurile au scop informativ și nu au rolul de a substitui în nici un fel intervenția psihoterapeutică, recomandările medicale sau diagnosticul clinic. Pentru orice informații punctuale este necesar să contactați un specialist în domeniul sănătății mintale.