Respectul reciproc in psihoterapie este pilon al relatiei terapeutice. Respectul in cabinet inseamna punctualitate, acceptarea perspectivelor, timp si spatiu acordat clientului pentru a constientiza in ritmul sau.
Terapeutul manifesta respect fata de trairile, experientele, cunostintele, valorile, ideile, opiniile si optiunile clientului sau.
Iar clientul, manifesta respect fata de cadrul de lucru agreat, timpul liber al terapeutului, spatiul cabinetului si formarea psihoterapeutului.
Respectul este o variabila reciproca in reusita procesului terapeutic. In momentul in care limitele cadrului terapeutic agreat de comun acord sunt depasite, respectul se dilueaza si influenteaza succesul vindecarii terapeutice.
Un exemplu de manifestare a respectului in cabinet este legat de punctualitate. Clientul este cel care vine in cabinet si e potrivit sa intre doar la ora fixata, nu mai devreme cu 3-5-7 minute, caci altfel, nu respecta pauza terapeutului. Pauza pentru psihoterapeut inseamna un refresh, un moment de respiro, un moment in care isi ia notite si se pregateste pentru o noua sedinta. De asemenea, timpul in care clientul ramane peste programul sedintei sale este legat tot de punctualitate. De retinut faptul ca terapeutul nu intarzie la sedinte si ofera timp si spatiu clientului in cadrul contractului terapeutic agreat. Anularea sedintei cu 5 minute inainte de programare este tot un aspect al principiului de respect in terapie. Exceptiile se discuta in cabinet si se agreaza notele acestora.
Respectul, este in cele din urma o abilitate de viata si o invatam de la varste fragede, iar in psihoterapie ofera terapeutului informatii valoroase despre clientul din fata sa, despre experientele si scenariul sau de viata.