Sănătatea costă – analizele, psihoterapia, toate costă.
Campania Întreabă Psihoterapeutul Ediția Nr. 2 este un demers de informare și conștientizare cu privire la rolul psihoterapiei în viața oamenilor! De-a lungul anilor, constant am vorbit deschis despre impactul psihoterapiei, despre ce înseamnă terapia în viața unui psihoterapeut și a unei persoane care intră într-un proces psihoterapeutic. Și în acest an, dedic luna noiembrie acestei campanii în care îmi propun să intru în dialog cu voi și să trăiesc o parte a misiunii mele să facem împreună psiho-educație!
Î: De ce toate serviciile de sănătate costă și analizele și psihoterapia și tot ce ține de sănătate?
R: Sănătatea este un aspect al vieții de care e nevoie să se îngrijască fiecare dintre noi. Nu-i așa, ca să ne asigurăm că suntem sănătoși, avem nevoie de specialiști în domeniul sănătății, fie că vorbim de partea fizică sau cea mintală. Ei bine, ca să existe specialisti, aceștia s-au format și au investit în studii și formări (care toate costă, de la facultate, la masterat <iar dacă le fac la buget, e meritul lor, dar nu înseamnă că nu costă>, la formări de supra-specializare, cursuri de formare continuă, conferințe, cotizații la asociații de profesioniști și congrese).
Serviciile medicale și cele psihologice înseamnă o investiție continuă a profesioniștilor pentru a putea interveni punctual și la timp în viața pacienților pentru a restabili starea de bine, funcționalitatea organismului ori pentru prevenție sau intervenție, suport paliativ etc.
Procesul psihoterapeutic este o investiție în propria vindecare și stare de bine, nu o cheltuială. Costă? Da, ca orice serviciu de care o persoană beneficiază, precum transportul în comun, medicația, întreținerea mașinii și a casei etc.
Impactul psihoterapiei se resimte în relația cu sinele, cu ceilalți și în funcționarea zilnică, așadar generează schimbări care oferă o calitate mai bună a vieții și rezultate de succes la serviciu și în viața personală.
O ședință de psihoterapie nu înseamnă doar minutele programate și derulate în cabinet, ci însumează ani de studiu pe care terapeutul îi are, formări continue, participarea la cursuri și conferințe, supervizări, cărți și psihoterapie personală. Pentru ca cel de pe fotoliu să ajungă terapeut a trăit un întreg proces de transformare și investește continuu astfel încât să fie în cea mai bună versiune a sa pentru a susține pacienții.
Convigerea că sănătatea costă reprezintă o convingere limitativă și adesea blochează relația cu sănătatea personală.