Schimbarea în terapie – Puterea vindecătoare a psihoterapiei
Care crezi tu că e succesul psihoterapiei? Ei bine, o rețetă nu există, însă tot ce pot să spun este faptul că implică o serie de factori care țin de client, psihoterapeut, relația terapeutică, așteptările clientului și implicarea acestuia, cât și contextul său de viață!
„Factorii extra-terapeutici și factorii legați de client sunt responsabili pentru 40% din schimbare, relația terapeutică pentru 30%, așteptările și efectele placebo pentru 15% și tehnicile specifice pentru 15%!” (M. Gilbert, V. Orlans, 2013).
Nu de puține ori aud discuții despre cum își imaginează oamenii că este un cabinet de psihoterapie și cum terapeutul stă ca Freud și doar notează, aprobă din cap și iar notează. Sau că psihoterapeutul este cel care produce magia, folosește tehnici prin care rezolvă, schimbă și transformă starea de fapt pe care o trăiește clientul. Și…de multe ori, îmi pun întrebarea dacă are sens să intervin și să explic, uneori aleg să o fac, alte ori aleg să nu o fac! Motivele sunt diferite și îmi place să îmi conserv energia pentru ceea ce are sens!
Revenind la succesul psihoterapiei, consider că într-un cadru restrâns în care se întâlnesc doi actori sociali, clientul și psihoterapeutul se desfășoară de fapt un cadru larg care conține așteptările, tiparele, credințele, valorile, ideile și temerile clientului care se întâlnesc cu tot ce conține psihoterapeutul prin această identitate a sa!
Puterea vindecătoare a psihoterapiei nu vine din exterior, ea este alimentată de călătoria pe care clientul o face avându-l alături de terapeut, însă vindecarea vine din interior. Iar pentru asta este nevoie ca fiecare client să își asume responsabilitatea pentru procesul său terapeutic și să fie implicat în mod activ în accesarea resurselor, transformarea credințelor și observarea propriilor tipare. Astfel, apar conștientizările care sunt o sursă a vindecării, dar care nu ar însemna nimic dacă nu se integrează în persoana respectivă și dacă nu declanșează o acțiune concretă care să ducă la modificarea unui model de viață!
Așteptările clientului sunt de asemenea un aspect important în succesul psihoterapiei. Dacă acesta se așteaptă să vadă tehnici clare, punctuale, repetitive prin care psihoterapeutul accesează schimbarea, înseamnă că nu se află în locul potrivit. Implicarea lui activă este vital necesară pentru că altfel nu va putea replica schimbare survenită în urma insight-urilor în viața de zi cu zi! Ca și client, e necesar să îți asumi responsabilitatea pentru a ajunge să treci dincolo de siguranța cunoscutului și să faci un pas în afara cercului securizant și să descoperi noi căi de relaționare și de a-ți trăi viața! Tehnicile psihoterapeutice nu înseamnă că muți pionul 1 în punctul B și apoi descoperi punctul C, nu înseamnă scheme și directive, ci implică accesarea unor aspecte profunde pe care clientul le trăiește și pe care le aduce în cabinet; structurează toate acestea și oferă noi perspective de a privi lucrurile și viața!
Relația psihoterapeutică este un instrument esențial care e nevoie să dezvolte încrederea și grija pentru actul terapeutic din partea ambilor actori sociali. Alianța aceasta oferă consistență schimbării prin interacțiunea dintre calitățile terapeutului, caracteristicile clientului și factorii relaționali. E necesar să se puncteze clar faptul că psihoterapia se bazează pe un acord conștient, asumat, rațional care are ca scop alinierea clientului cu resursele pe care terapeutul le aduce în cabinet pentru a sprijini demersul terapeutic!
Puterea vindecătoare a psihoterapiei este diferită în funcție de diada în care se lucrează, client-terapeut, și se desfășoară în ritmul fiecărui client, în funcție de provocarea care îl aduce în cabinet și de modelul său de viață!
Cu drag,
Codruța
„Nu dețin adevărul suprem, ia cu tine din aceste rânduri ceea ce ți se potrivește!”
Comment (1)
Mutiu Lucia
Ma bucur pentru tine Codruța, te-am descoperit intamplator. Felicitări, mi-a plăcut articolul. Sunt de acord cu continutul.Succes mai departe.
Comments are closed.