Setarea mentală îți schimbă viața
Nu-i așa? Cu toții vrem la început de an să începem o dietă, să ne apucăm de sport, să medităm și să citim mai mult. Dar, ce spuneți de o dietă mentală? Cum ar fi ca printr-o dietă mentală să ajungi de fapt să îți schimbi viața și să ai un stil de viață sănătos din toate punctele de vedere – mental, emoțional și fizic?
Andrew Carnegie spune „Cel care are abilitatea de a-şi stăpâni propria minte poate pune stăpânire pe orice altceva.” Ce ar putea înseamna asta?
…faptul că mintea ta este capabilă de tot ce îți dorești și îți imaginezi. Mai e nevoie și să îți propui clar ce vrei să realizezi și să îți construiești noi tipare mentale pentru a reuși.
În anul 2021 îmi propun să fiu alături de oamenii din comunitatea mea și de cei care decid să se alăture pe parcurs. Am să ofer prin diverse programe și canale informații valoroase despre puterea prezentului și a vindecării prin psihoterapie. Astfel că, în fiecare lună am să abordez o temă care va aduce plus-valoarea celor care aleg să trăiască conștient și să identifice punctele tari pe care le au pentru a ajunge să crească nivelul stării de bine din viața lor.
Setarea mentală este prima temă a lui 2021 prin care dăm startul de fapt unei diete psiho-emoționale; atât pe facebook, cât și pe Instagram și pe YouTube voi împărtăși înformații și teme de lucru pe tema aceasta.
Spun des că ceea ce gândești, trăiești! Chiar așa e, dacă tu îți spui în gând Nu pot, nu pot, nu pot! Ce crezi, vei putea? Nu, pentru că vei activa un tipar mental în care îți repeți printre altele că nu ești capabil, că nu știi, că nu ți-a ieșit în trecut și uite așa rămâi în același scenariu de viață. Dimpotrivă, dacă ai un dialog intern suportiv, care te încurajează sau te sprijină să accepți o stare de fapt, vei ajunge să trăiești gândurile din acest dialog pozitiv. Tu nu ești gândurile tale, însă, ești stăpânul gândurilor tale, la tine sunt frâiele.
Întregul potential al minții are la bază resursele interioare al ființei tale și programele inconștiente cu care ai crescut. Pentru a dezlănțui potențialul tău este nevoie de autocunoaștere, explorare, recadrarea tiparelor mentale, setare mentală echilibrată. Astfel, vei avea șansa să ai performanțe mentale, fizice și emoționale. Imaginează-ți că mintea modelează tot ceea ce tu trăiești zi de zi.
Setarea mentală conține gândurile tale, atitudinea ta faţă de provocările zilnice, modul în care îți trăiești stările emoționale; face diferenţa între reuşită şi nereuşită, între echilibru și cădere, între stare de bine și greutăți.
Scopul setării mentale nu este să te lupți cu gândurile, ci să le gestionezi, să le observi, să le lași să treacă pe cele pe care nu le dorești și să le hrănești pe cele care te propulsează mai aproape de dorințele și visurile tale. De multe ori, gândurile te distrag și te fac să intri pe pilot automat, să uiți de setarea ta mentală. Pentru a evita acest lucru este nevoie să dezvolți observatorul interior și să rămâi conectat cu motivația ta și să trăiești mindful.
Setare mentală te ajută să treci din gând la acțiune și să nu mai lași lucrurile la voia întâmplării. Orientarea spre acțiune oferă sentimentul de control și contribuie la creșterea motivației pentru îndeplinirea dorințelor.
O vorbă din popor spune că omul culege ceea ce seamănă. Ei bine, dacă tu semeni gânduri negative, vei acționa în consecință și vei culege rezultate nefavorabile. Oamenii atrag ceea ce sunt. Gândurile negative te întemnițează, iar cele hrănitoare te eliberează.
Exercițiu cu 5 puncte cheie pentru o setare mentală echilibrate:
- Identifică lecțiile de viață din trecutul tău
Fie că alegi lecțiile din anul trecut sau o perioadă mai îndelungată, observă ce greșeli consideri că ai trăit, ce ai învățat din relațiile cu cei din viața ta, ce porți cu tine și ce oameni ai lăsat în urmă.
2. Ești în armonie cu tine sau într-o luptă?
Ce spui despre tine? Cum te poți descrie în câteva cuvinte? Eventual, îți poți nota aceste gânduri, subliniază ce cuvinte repeți des, ce simți pe măsură ce te provoci să notezi ceva și așa mai departe.
3. Fă o listă cu dorințele care nu s-au îndeplinit
Din ce motiv crezi că acestea nu s-au concretizat în viața ta? Ce îți spui constant despre aceste dorințe în gând sau cu voce tare.
4. Ce schimbări ai făcut de-a lungul timpul după ce ți-ai trăit lecțiile de la punctul 1?
Ai putut observa că s-a modificat ceva în viața ta sau dimpotrivă, s-au repetat anumite tipare și simți că nu ai integrat lecțiile cu adevărat.
5. Care sunt visurile tale?
Te provoc să-ți dai voie să visezi și să lași gândurile să zboare pentru ca la nivelul tiparelor tale mentale să fie inițiată o blândă schimbare, ieși din zona de confort prin aceste visuri.
Modul în care tu te raportezi la propria persoană, la lume și viață, la relații și la carieră te conduce spre culmile succesului sau spre durere. De asemenea, setarea mentală îți influențează starea de sănătate psiho-emoțională și fiziolgică. Corpul este direct influențat de gândurile și stările interioare.
Îți poți schimba viața dacă ești perseverent în a-ți observa și reformula gândurile pe care le spui constant în dialogului interior.
Fă un exercițiu simplu în următoarele 7 zile și observă care sunt gândurile pe care le ai zi de zi!
Amintește-ți că tu nu ești gândurile tale, dar ceea ce gândești, trăiești! Puterea de schimbare este la tine, e nevoie să fii conștient de ea și să acționezi zi de zi.
Alătură-te comunității mele abonându-te pe site la Newsletter aici pe site pentru a rămâne la curent cu articolele și campaniile pe care le derulez!
Ai grijă de suflet,
Codruța