Inteligența emoțională și reziliența după traumă.
Inteligența emoțională și reziliența, două abilități-cheie în adaptarea la stres și vindecarea după traumă.
„Criza va trece oricum, dar echilibrul emoțional se va reface mai greu.” (M. Miclea)
Ritmul neîncetat și alert al schimbării din viața noastră, generează o stare de nesiguranța cu privire la viitor, care poate duce la multe situații de stres (de exemplu pierderea neașteptată a unei ființe dragi, abuzul fizic sau psihic, abandonul afectiv, eșecul, catastrofele naturale, războiul sau sărăcia). Este necesar să știm cum să ne gestionăm emoțiile încât impactul stresului să fie redus, citește articolul scris de psihoterapeuta Codruța Răbăgel – Ai vreo strategie să îți gestionezi emoțiile? Aplică RAIN! [link]
Reziliența și inteligența emoțională
Reziliența și inteligenta emoțională sunt resurse umane valoroase și unice care se pot dezvolta și care au deosebită importanță în multe domenii ale vieții, deoarece în viața noastră, la locurile noastre de muncă, în mediu școlar, există multe forme de stres, iar cei care fac față cu succes au un nivel mai sănătos și stabil de funcționare. Inteligența emoțională influențează reglarea emoțională, în timp ce reziliența influențează modul în care ne adaptăm după un eveniment stresant.
Reziliența reprezintă capacitatea de a ne adapta într-o manieră pozitivă la situații nefavorabile, persoanele reziliente suportă mai ușor presiunea și sunt mai echilibrate din punct de vedere emoțional, lucru care permite o senzație de control în fața evenimentelor. Persoanele reziliente au o serie de caracteristicii, de exemplu : deschidere la experiențe noi, abordări optimiste, tind să aibă o emoționalitate pozitivă mai ridicată, au capacitatea de a-și planifica viitorul, de a dezvolta rețele sociale, o percepție mai bună despre sine, atenția lor este îndreptată către interior, spre propriile nevoi și dorințe, acceptă mai ușor evenimentul traumatic și își restructurează mai bine viața.
Reziliența poate fi dezvoltată, necesită timp și implicare, doar luând măsuri în fiecare zi se poate restabili echilibrul. Astfel putem începe prin a ne dezvolta capacitatea de planificare și de orientare spre soluții, prin a ne identifica punctele forte, a ne crește optimismului și flexibilitatea în gândire, dar și prin dezvoltarea unor relații sociale și familiale сaldе și pozitive, deoarece menținerea unor rețele sociale de suport, pot contribui la clădirea rezilienței.
Atunci când vorbim despre inteligență emoțională, vorbim de fapt despre conștientizarea și gestionarea emoțiilor, despre modul în care înțelegem emoțiile, semnificația acestora și cum le reglăm eficient pentru a ajunge la o calitate a vieții mai ridicată. Fiecare emoție pe care o experimentăm, provoacă imediat schimbări în corpul nostru, ne afectează capacitatea de a ne adapta
sau ne epuizează corpul și mintea. Dar, avem abilitatea de a ne gestiona propriile emoții, precum și emoțiile altora, și astfel să dezvoltăm resurse eficiente pentru a face față adversității, ceea ce le aduce calm și bunăstare.
Traumă și vindecarea prin inteligența emoțională
Dezvoltarea inteligenței emoționale reprezintă înțelegerea și gestionarea emoțiilor pentru a crea relații armonioase cu cei din jur. Pentru a dezvolta inteligența emoțională este nevoie să înțelegem cum emoțiile afectează atât viețile noastre, cât și a celorlalți, să ne dezvoltăm capacitatea de a ne identifica și de a ne gestiona emoțiile, să înțelegem nevoile celorlalți, să nu permitem emoțiilor să preia controlul, să ne stăpânim gândurile, impulsurile și să nu luăm decizii pripite.
Reziliența și inteligența emoțională se dezvoltă. Potențialul de schimbare există pe tot parcursul vieții, astfel că noi, suntem capabili de a învăța și de a ne însuși noi abilități la orice vârstă. Important este ce facem cu acest potențial, deoarece este mult mai benefic să dezvolți aceste abilități decât să se implementeze tratamente pentru tratarea tulburărilor odată ce s-au fixat, ne spune psihologul clinician Andreia Bărăgan – gust post.
Bibliografiе
Cameron CA.(2010).Resilient youths use humor to enhance socioemotional functioning during a day in the life. J. Adolesc.716–742./Campbell-Sills, L., Cohan, S. L., & Stein, M. B. (2006). Relationship of resilience to personality, coping, and psychiatric symptoms in young adults. Behaviour Research and Therapy, 44, 585–599./Grover, S., & Furnham, A. (2021). Does emotional intelligence and resilience moderate the relationship between the Dark Triad and personal and work burnout? Personality and Individual Differences 169 .