Valori personale, cum știi pe ce te construiești?

psih. Codruța Răbăgel
Psihoterapie

Valori personale, cum știi pe ce te construiești?

Valorile noastre sunt sesizabile zi de zi în modul în care alegem să ne comportăm în relația cu sinele și cu ceilalți. Acțiunile noastre vorbesc despre aspectele vieții pe care le investim ca fiind valori.

Adesea, în cabinetul de psihoterapie oamenii nu știu să puncteze valorile după care se ghidează și se blochează pentru că efectiv nu au stat niciodată să se gândească la acest subiect.

Valorile pot fi definite ca repere fundamentale după care ne ghidăm, conștient sau inconștient – alegerile, relațiile și, în general parcursul în viață. Pot părea a fi niște concepte abstracte, „absorbite” din familie și/sau din cultura în care am crescut ori au fost învățate pe parcursul vieții prin prism experiențelor de viață. Aceste repere se structurează într-un sistem intern dinamic și stau la baza convingerilor și comportamentelor performat zi cu zi. CLar, putem spune că valorile personale sunt un soi de filtru filtru prin care trecem de la a acționa pe pilot automat la a știi exact de ce facem ceea ce facem și vrem ceea ce vrem de la viață

Cunoscându-ți valorile înseamnă că poți prelua controlul conștient al sinelui și oprești pilotul automat. Ce ai răspunde la întrebarea – Care sunt valorile tale? – dacă am fi față în față? Atenție, răspunsul e nevoie să se raporteze la prezent, respectiv după ce valori te ghidezi în prezent, nu ce valori ai vrea să ai. Căci, dacă te îndrepți spre valori dezirabile, trăiești evitarea contactului cu prezentul și nici nu ai cum să evoluezi.

Valorile reprezintă componenta fundamentală a structurii psihologice și a identității de sine. Practic, valorile îți trasează priorități și te definesc ca om. Există valori suportive, dar și unele toxice, le-am putea spune chiar non-valori. Cele suportive au ca fundament structuri hrănitoare și sănătoase, iar cele toxice generează comportamente și atitudini distructive, chiar incontrolabile și dăunătoare propriei persoane și celorlalți.

Cum știi cine ești tu cu adevărat?

Începe prin a-ți pune întrebări despre tine și lume și viață! Nu știi ce întrebări? Am pregătit eu două:

  1. Cum arată pentru tine o viață trăită cu sens?
  2. Din ce motiv ai vrea să trăiești această viață?
valori

Răspunde mai întâi la aceste două întrebări și abia după te invit să citești continuarea articolului. Urmând ca apoi să citești și să alegi 10 dintre cele mai importante valori care ți-ar descrie comportamentele tale în viața de zi cu zi.

Sigur, nu e suficient să faci acest exercițiu de identificare, poți alege să continui să explorezi și să clarifici care sunt acele aspecte care fundamentează persoana ta. Așa că te provoc să alegi 3 momente din viața ta după cum urmează:

  1. Ai avut o reușită majoră
  2. Ai suferit un eșec
  3. Ai fost jignit

Odată ce ai identificat aceste trei momente, descrie-le, în scris. Observă cum anume ai reacționat, ce atitudine ai avut, ce anume te-a ajutat să trăiești acel moment, chiar să depășești acel moment (pentru punctele 2 și 3). Din acest exercițiu poți extrage noi valori personale.

Valorile se pot schimba pe măsură ce evoluezi ori în funcție de etapa de viață în care te afli. Pentru a hrăni valori suportive este nevoie de conștientizare, reflectare și acțiuni conștiente pentru a integra aspecte dezirabile.

Lucrul cu valorile generează conștientizarea nivelelor de raportare la sine, lume și viață – prin interes personal, transformare și bine comun. Alege să descoperi fundamentul pe care-ți construiești viața!

tema lunii