Ce e psihoterapia?

Ce e psihoterapia?

Psihoterapia integrativă e o paradigmă terapeutică care se conturează ca punct de întâlnire între mai multe discipline și perspective asupra dezvoltării umane.

Abordarea integrativă oferă o viziune complexă intervenției psihoterapeutice pornind de la viziunea sistemica a ființei umane. Are în prim-plan conceptul de aliniere corp-minte-suflet. Prin această terapie se obține o înțelegere clară și unitară a persoanei, respectând principiul unicității în contextul universal.

Psihoterapia înseamnă relație, înseamnă să găsești în fața ta o persoană cu care rezonezi și care te poate însoți într-o călătorie de explorare și de vindecare pentru minte, trup și suflet. Psihoterapia înseamnă învățare și dezvățare, înseamnă iubire față de sine și de ceilalți, înseamnă a-ți da voie să fii tu cel care ești deja, în cea mai bună versiune a ta!

practici de mindfulness cu codruta rabagel
ce este psihoterapia cu codruta rabagel psihoterapeut si psiholog sibiu

Psihoterapia este relație

Psihoterapia nu este despre oamenii cu boli psihice, ci este despre normalitate și despre a explora cum să-ți trăiești viața în iubire și acceptare pentru a te bucura de starea de bine.

Psihoterapia este relație și presupune un parteneriat în care energia celor doi actori, psihoterapeut și client, activează explorarea, intervenția, conștientizările și restructurarea viziunilor despre lume și viață. E nevoie să fie un parteneriat bazat pe încredere, respect și acceptare necondiționată. 

Toate acestea susțin momentele dureroase care pot apărea pe parcursul procesului, iar psihoterapeutul va știi cum să te însoțească în această călătorie în care durerea e acceptată și dizolvată prin mecanisme sănătoase de raportare la sine și la viață.

Procesul terapeutic se crează în relația terapeutică și poate fi foarte bine descoperit în următoarea poveste terapeutică: se spune că un înțelept și un discipol al său călătoreau împreună într-o zi senină, discipolul se afla la volanul mașinii cu care au plecat să descopere ținuturile; la un moment dat, a început să picure, iar ploaia plăpândă s-a întețit în câteva minute.

 Discipolul îi spune bătrânului înțelept: „Poate ar fi bine să ne oprim să așteptăm să stea ploaia și apoi să ne continuăm drumul”. Înțeleptul îi răspunde pe nerăsuflate: „Fiule, hai să continuăm drumul, mergi cu atenție, este în regulă!”. După câteva clipe, discipolul spune din nou: „Dar, înțeleptule, plouă din ce în ce mai tare, e furtună, uite câte mașini au oprit pe marginea drumului, poate ar trebui să oprim și noi!”. Acesta îi zice: „Este în regulă, condu cu atenție și va fi bine!”. Zis și făcut, cei doi își continuă drumul prin furtună, iar la un moment dat, coborând un deal, ploaia s-a domolit, soarele și-a făcut loc printre norii de ploaie, iar pe cer în zare se vedea un măreț curcubeu. Acum, înțeleptul îi spune discipolului: „Dragul meu, te rog acum să oprești, trage pe dreapta!”. „Cum așa?”, spune discipolul „Ei bine, fiule, acum e momentul să oprești, să te uiți în urma ta, să vezi în spatele tău furtuna prin care ai trecut și să te bucuri de soarele care îți va călăuzi în continuare pașii.”

„Prețuiește-te acum, meriți!”

Sunt pasionată de psihoterapie și dezvoltare personală - psihoterapeut autonom cu practică privată în cabinetul individual de psihologie, practician mindfulness, trainer cu formări complementare psihoterapiei.

Profesez cu convingerea că orice persoană are puterea de a se vindeca.

Cred cu tărie că ceea ce „gândim trăim” și consider că transformarea interioară se activează având la bază nevoile, convingerile și resursele interioare.

Psiholog Sibiu codruta rabagel