Culisele fricii. Ce ai după cortină?

Psihoterapie

Culisele fricii. Ce ai după cortină?

Luna septembrie aduce tema – Frica și culisele ei. Te-ai întrebat vreodată care sunt fricile din spatele deciziilor tale? Ți-ai pus la un moment dat întrebarea din ce motiv fac X lucru? Știi care sunt fricile tale? Care este impactul fricilor în viața ta?

Frica este una dintre cele șase emoții primare care te conectează la viață! În esență, este un răspuns vital pe care-l activăm la acțiunea unui stimul fizic sau emoțional puternic. Adesea, asociem frica cu pericolul și implicit, o considerăm a fi o emoție negativă. Însă, ea ne ajută să activăm energie psihică pentru supraviețuire și depășirea pericolele. Și în același timp, poate genera în anumite moment motivația pentru a depăși un anumit aspect al vieții. Frica se activează în contexte în care efectiv există amenințări reale, dar se poate instala la nivel profund și atunci când există doar percepția unei amenințări.

Frica de pericol este trăită de orice om (încadrat în limitele normalității) și are ca scop păstrarea integrității psiho-emoționale și fizice. Însă, există o serie de frici pe care oamenii le dezvoltă prin prisma experienței personale care au la bază micro-traume sau traume majore neintegrate. Aceste frici, în general, blochează evoluția persoanelor și pot genera o serie de afecțiuni. Adesea, în spatele deciziilor noastre sau a blocajului de a lua o hotărâre stă chiar frica. În culisele interiorului, frica ajunge să scrie scenarii, să joace rolul diverselor instanțe ale ființei și de aici poate prelua controlul funcționalității de zi cu zi.

Frica se manifestă în linii mari în același fel, însă există și particularități în funcție de mai multe aspecte ale vieții. Putem identifica frica prin reacții corporale, emoționale și comportamentale – sentimentul de pericol iminent, retragere, fugă, blocaj fizic, dificultăți de respirație, frisoane, tremur, nod în gât, agitație psiho-motorie, iritare socială, respirație scurtă și accelerată, dificultăți în exprimare și așa mai departe. Tu cum reacționezi atunci când frica preia controlul?

Te invit în luna septembrie să parcurgi articolele și postările online de pe Facebook și Instagram pentru a intra în culisele fricii pentru a o dilua în viața ta. Spun adesea că pentru a îmblânzi frica e nevoie să te împrietenești cu ea. Cu multa dăruire, răbdare, iubire, învățare și dezvățare ajungi să treci dincolo de răspusurile automate în preajma fricii. Simplu nu e, dar nici imposibil! Dacă vei parcurge pașii de informare și exercițiile pe care le pregătesc pentru tine, vei da deoparte cortina fricii!

Prețuiește- te acum, meriți

Pe curând,

Codruța

fear

sursa foto: pixabay