Cum să te accepți pe tine? Răspunsuri din Campania Întreabă Psihoterapeutul

DSC_2817.landscape
Psihoterapie

Cum să te accepți pe tine? Răspunsuri din Campania Întreabă Psihoterapeutul

Întreabă Psihoterapeutul – Campanie de informare și conștientizare cu privire la rolul psihoterapiei în viața oamenilor – derulată pe parcursul lunii noiembrie 2020. Au ajuns la mine multe întrebări, iar răspunsurile sunt aici! Grija pentru sănătate este o responsabilitate ce revine fiecăruia dintre noi și nu se rezumă doar la sănătatea fizică, ci și la cea mentală și psiho-emoțională.

Î: Cum ajungi să te accepți pe tine și să nu te compari cu ceilalți?

R: Ajungi să te accepți pe tine prin auto-cunoaștere. Atunci când nu te cunoști suficient apare tendința să evidențiezi și să te raportezi la propria-persoană prin prisma celorlați, motiv pentru care apare comparația.

Tehnica întrebărilor deschise sprijină acceptarea de sine! Aplicată alături de journaling poți să descoperi idei despre lume și viață, resurse, puncte tari și puncte slabe, reușite, blocaje, frici, mecanisme de apărare, emoții etc.

Acceptarea de sine este esențială pentru vindecarea psiho-emoțională și pentru trăirea în prezent, de asemenea pentru atingerea visurilor!

Atunci când știi cine ești, găsești energia să recadrezi relația cu sinele, se hrănește iubirea de sine, implicit acceptarea de sine. Și totodată, știi ce să faci ca să estompezi anumite aspecte care nu te onorează ori nu-ți plac și să le accentuezi pe cele care te susțin zi de zi! Comparația se diluează pe măsură ce intri într-un proces de împrietenire cu aspectele interioare.

Ai grijă de suflet!

Abonează-te la newsletter și rămâi la curent cu noi articole pe care le postez!

***Răspunsurile au scop informativ și nu au rolul de a substitui în nici un fel intervenția psihoterapeutică, recomandările medicale sau diagnosticul clinic. Pentru orice informații punctuale este necesar să contactați un specialist în domeniul sănătății mintale.

psih. Codruța Răbăgel
psih. Codruța Răbăgel