Depășirea stărilor de anxietate, depresie și nervozitate. Campania Întreabă Psihoterapeutul

psiholog si psihoterapeut sibiu
Psihoterapie

Depășirea stărilor de anxietate, depresie și nervozitate. Campania Întreabă Psihoterapeutul

Întreabă Psihoterapeutul – Campanie de informare și conștientizare cu privire la rolul psihoterapiei în viața oamenilor – derulată pe parcursul lunii noiembrie 2020. Au ajuns la mine multe întrebări, iar răspunsurile sunt aici! Grija pentru sănătate este o responsabilitate ce revine fiecăruia dintre noi și nu se rezumă doar la sănătatea fizică, ci și la cea mentală și psiho-emoțională.

Î: Petrec foarte mult timp în casă, momentan nu lucrez și simt că nu mai suport acest mediu, fiind limitați și de aceastp carantină. Uneori, simt că înnebunesc și am tot felul de stări de anxietate, depresie, nervozitate, dureri de cap și amețeli. Ce pot să fac să trec mai ușor peste această perioadă?

R: Un prim-pas este deja făcut, și anume, acela că stările au fost conștientizate și identificate. Urmează partea de intervenție propriu-zisă și pot fi făcute demersuri precum: discuții deschise cu cei apropiați (familie, prieteni, soț), tehnica jurnalului care generează eliberare emoțională prin scris, citit literatură, antrenarea în activități care produc plăcere, dezvoltarea unui hobby care poate fi făcut în casă (croșetat, pictat, gătit etc.), trasarea clară a spațiului de somn – de petrecere a timpului pe parcursul zilei, evitarea statului în pat și/sau în pijamale întreaga zi, creare unei rutine de somn și trezire chiar dacă nu există un program de lucru.

Și nu în ultimul rând, e recomandat să vă adresați medicului de familiei pentru realizarea unui pachet de analize medicale și unui psihoterapeut pentru a clarifica substratul acestor stări emoționale și pentru a activa intervenția de specialitate în vederea ameliorării și eliminării lor.

În momentul în care persoana intră într-un proces de psihoterapie, rezultatele sunt vizibile și de lungă durată pentru că se lucrează atât la simptomatologie, cât și la cauza care generează aceste stări. Acțiunile care se pot face acasă pot ameliora stările, fără garanția că vor fi vindecate!

Ai grijă de suflet!

Abonează-te la newsletter și rămâi la curent cu noi articole pe care le postez!

***Răspunsurile au scop informativ și nu au rolul de a substitui în nici un fel intervenția psihoterapeutică, recomandările medicale sau diagnosticul clinic. Pentru orice informații punctuale este necesar să contactați un specialist în domeniul sănătății mintale.