Psihoterapia online cu avantaje și dezavantaje. Răspunsuri din Campania Întreabă Psihoterapeutul

2
Psihoterapie

Psihoterapia online cu avantaje și dezavantaje. Răspunsuri din Campania Întreabă Psihoterapeutul

Ce este psihoterapia online?
Este psihoterapie individuală derulată cu sprijinul noilor tehnologii – internet, o alternativă viabilă atunci când psihoterapia în cabinet nu este accesibilă, reprezintă o variantă atunci când locuiești în străinătate și dorești să faci psihoterapie în limba română, e o alternativă într-o situație de carantină sau izolare temporară în baza unor măsuri de sănătate.

Conform ultimelor studii, terapia online prezintă aceeași beneficii ca cea derulată în cabinet și oferă suport în vindecarea emoțională a pacientului, nu s-au remarcat diferențe semnificative. Necesită o implicare susținută din partea terapeutului pentru construirea și consolidarea relației terapeutice și activarea mai intensă a unor abilități terapeutice. Pentru pacient, ședințele se derulează din confortul casei, salvează timpul petrecut în traffic și are parte de suport terapeutic în contextul în care nu poate ajunge fizic într-un cabinet.

Un dezavantaj ar fi legat de partea tehnică, întreruperi de curent și internet în timpul ședințelor. De asemenea, clientul e nevoie să se simtă confortabil cu această variantă și să aibă parte de liniște și siguranța exprimării acasă. Pentru terapeut poate să fie mai obositoarea ședința online deoarece e nevoie să facă o serie de asocieri și verificări suplimentare pentru a clarifica aspecte pe care terapia față în față le oferă prin limbajul non-verbal complex.

Ai grijă de suflet!

Abonează-te la newsletter și rămâi la curent cu noi articole pe care le postez!

***Răspunsurile au scop informativ și nu au rolul de a substitui în nici un fel intervenția psihoterapeutică, recomandările medicale sau diagnosticul clinic. Pentru orice informații punctuale este necesar să contactați un specialist în domeniul sănătății mintale.