Există viață după divorț!

divort
Psihoterapie

Există viață după divorț!

Divorțul este o experiență dureroasă care e nevoie să fie integrată pentru a continua viața. Viața nu se încheie cu un divorț. Fiecare caz este diferit și nu există rețetă predefinită. Însă, ce poți face să integrezi acest moment al vieții?

Întreabă Psihoterapeutul este o Campanie de informare și conștientizare cu privire la rolul psihoterapiei în viața oamenilor! De-a lungul anilor, constant am vorbit deschis despre impactul psihoterapiei, despre ce înseamnă terapia în viața unui psihoterapeut și a unei persoane care intră într-un proces psihoterapeutic. Și în acest an, dedic luna noiembrie acestei campanii (ediția nr. 2) în care îmi propun să intru în dialog cu voi și să trăiesc o parte a misiunii mele să facem împreună psiho-educație!

Î: Cum poți să depășești divorțul? Există viață după divorț?

R: Există viață după divorț. Mulți ar spune după ce se vindecă de acest punct întunecat, că e cel mai bun lucru pe care l-au trăit, devenind astfel o versiune mai bună a lor, reconfigurându-și setul de valori și principii după care trăiesc mai autentic, mai prezent și mai congruent.

Divorțul este o experiență dureroasă care e nevoie să fie integrată pentru a continua viața. Viața nu se încheie cu un divorț. Fiecare caz este diferit și nu există rețetă predefinită. Însă, ce poți face să integrezi acest moment al vieții?

  1.  Îți dai voie să trăiești durerea și tristețea – acestea există pentru că nimeni nu se căsătorește cu gândul de a se despărți (acest principiu se aplică partenerilor încadrați în norma de sănătate psiho-emoțională).
  2. Observi care este reacția la șocul provocat de experiență: retragere socială, răbufniri emoționale, instalarea depresiei ori a anxietății, răzvrătire sau altceva.
  3. Odată ce ai observant cum trăiești momentul, e nevoie să alegi conștient să ceri sprijin dacă nu reușești singur(ă) să pășești spre vindecare. Atâta timp cât faci aceleași lucruri, nu ai cum să te aștepți să se activeze vindecarea.
  4. Clarifică ce îți oferă siguranță în prezent. Ancorează-te în acele aspecte.
  5. Ai grijă de tine în aici și acum – de la lucruri simple până la chestiuni profunde, respective de la igienă și sănătate fizică la psihoterapie și activități care hrănesc starea de bine în noua etapă de viață.

După orice furtună apare soarele, la pachet cu un curcubeu. Important este să te oprești și să privești în urmă după ce a răsărit soarele, să privești prin ce furtună ai trecut. Atunci când se instalează experiența emoțională a divorțului simți că îți fuge pâmântul de sub picioare și sufletul este făcut preș. Dar, cu fiecare zi cu care trece poți să găsești puterea în tine și în ce ai în jur ca sa reînvii ca pasărea Phoenix, nu e lucru simplu, dar nici imposibil.

În funcție de filtrele cognitive ale fiecăruia și de istoricul psiho-emoțional, fiecare persoană va traversa propriul process de vindecare, nu există o perioadă anume de recuperare. E nevoie să înțelegem că așa cum trăim un doliu când cineva drag părăsește această lume, tot așa e nevoie să trăim un travaliu de doliu și în acest context de viață. Nu există un mod așa zis corect de vindecare după un divorț. Trebuie luate în considerare multe aspecte ale cadrului marital, valori ale căsniciei, cine și ce a declanșat ruptura, ce lecții porți cu tine din această experiență – ce vei mai face și ce nu vei mai face într-o altă relație.

Programează o ședință de psihoterapie de luni până vineri, între orele 10-18 apelând 0741188196.

?***Răspunsurile au scop informativ și nu au rolul de a substitui în nici un fel intervenția psihoterapeutică, recomandările medicale sau diagnosticul clinic. Pentru orice informații punctuale este necesar să contactați un specialist în domeniul sănătății mintale.

Prețuiește-te acum, meriți!

Pe curând,

Codruța

Sursa: pixabay