Cum mă eliberez de stres?

psih. Codruța Răbăgel
Psihoterapie

Cum mă eliberez de stres?

În funcție de ce semnificație dai stresului în viața ta, acesta devine eu-stres sau distress , respectiv generează un boost de energie motivatoare ori te blochează. Stresul este un răspuns firesc al organismului la stresori interni sau externi.

Întreabă Psihoterapeutul este o Campanie de informare și conștientizare cu privire la rolul psihoterapiei în viața oamenilor! De-a lungul anilor, constant am vorbit deschis despre impactul psihoterapiei, despre ce înseamnă terapia în viața unui psihoterapeut și a unei persoane care intră într-un proces psihoterapeutic. Și în acest an, dedic luna noiembrie acestei campanii (ediția nr. 2) în care îmi propun să intru în dialog cu voi și să trăiesc o parte a misiunii mele să facem împreună psiho-educație!

Î: Cum pot să mă eliberez de stres și să trăiesc mai relaxat(ă)?

Percepția despre lume și viață se construiește la intersecția între emoții, funcționalități organice, experiențe și relații inter-personale. Lumea în care trăiești este creată de tine, iar instrumentul creator este creierul tău cu sprijinul căruia poți da valoare conștientizărilor pe care le ai.

Neuroplasticitatea creierului îți aduce adaptare clipă de clipă pentru a trăi într-un mod cât mai funcțional. La nivel cerebral, universul activității chimice și electrice, te sprijină să percepi lumea prin prisma a ceea ce alegi să faci, prin crearea de noi și noi conexiuni și căi neuronale și prin antrenament constant pentru noi obiceiuri și vindecarea psiho-emoționale.

În funcție de ce semnificație dai stresului în viața ta, acesta devine eu-stres sau distress , respectiv generează un boost de energie motivatoare ori te blochează. Stresul este un răspuns firesc al organismului la stresori interni sau externi care sunt percepuți ca fiind dificili și periculoși care scot persoana din zona de confort. Generează o serie măsurabilă de reacții fiziologice ale organismului, care implică aparatul hormonal, creierul, sistemul imunitar și emoțional, modificări interne, vizibile sau nu (care apar atunci când organismul percepe o amenințare la adresa stării de bine).

Stresul aduce în viața de zi cu zi:

?️ reacții fiziologice – de la tulburări digestive la oboseală cronică și insomnii, până la palpitații și diverse dureri

?️ reacții psiho-emoționale – iritabilitate, accese de furie, pierderea memoriei și dificultăți în accesarea amintirilor, depresie, anxietate, instabilitate psiho-emoțională

?️ reacții comportamental-atitudinale dezechilibrate – agresivitate, productivitate scăzută, indecizie, conflicte inter-personale, recurgerea la alcool și stupefiante pentru a gestiona realitatea

Inamicul stresului poate fi relaxarea ca stare de ancorare în sinele profund și de a trăi conectat la resursele personale. Relaxarea:

– reprezintă eliminarea voluntară a tensiunii psiho-fiziologice

– este o metodă de autoreglare a stărilor psihice

– este o strategie de eliberare a stresului

– facilitează alinierea minții cu sufletul și corpul fizic

– scade încordarea psiho-afectivă și eliberează organismul de epuizarea psiho-emoțională și fizică

– creează contact direct cu sinele profund și armonizează stările interioare

– oferă disponibilitate emoțională la nivelul relațiilor cu cei din jur

– reglează procesele cognitive și generează flux creativ

Relaxarea are scopul de a echilibra impactul stresului și a reacțiilor acestuia la nivelul organismului și la nivel inter-personal. Relaxarea induce o stare generală de calm fizic și mental. Ideal ar fi să aloci zilnic momente pentru relaxare pentru că această stare are funcții importante pentru starea de bine:

  • Funcția de adaptare – care e necesar să se activeze atunci când o persoană este suprasolicitată din punct de vedere psiho-emoțional sau trăiește experiențe traumatice.
  • Funcția de prevenire a efectelor nocive specifice stresului – care re-echilibrează întreg organismul.

Strategia pentru gestionarea stresului: identifică, acceptă și schimbă prin acțiuni conștiente. Așadar, identifică seria factorilor stresori, acceptă situația și clarifică ce faci pentru a trăi o viață ancorată în aici și acum, cu relaxare și stare de prezență. Amintește-ți, conștientizarea fără acțiune este nulă.

Programează o ședință de psihoterapie apelând 0741188196, de luni până vineri, între orele 10-18.

?***Răspunsurile au scop informativ și nu au rolul de a substitui în nici un fel intervenția psihoterapeutică, recomandările medicale sau diagnosticul clinic. Pentru orice informații punctuale este necesar să contactați un specialist în domeniul sănătății mintale.

Prețuiește-te acum, meriți!

Pe curând,

C.